Ingezonden persbericht


Persbericht: 13 januari 2008

PvdA wil vrouwenacademie voor Haagse vrouwen

De PvdA gemeenteraadsfractie wil dat er een vrouwenacademie wordt opgezet. De vrouwen academie moet een soort remake worden van de moedermavo uit de jaren '70. Een hele generatie vrouwen heeft zelfvertrouwen ontleend aan de opleiding op de moedermavo. Sinds het vervallen van de moedermavo is er een hiaat gevallen. Vandaag zal de PvdA tijdens de behandeling van de emancipatie nota haar ambities duidelijk maken.

In de emancipatie nota geeft Wethouder van Alphen aan dat hij graag alle vrouwen in Den Haag wil bereiken op een laagdrempelige manier. Door verschillende instanties moet contact gezocht worden met vrouwen, die zich in een isolement bevinden. Daarnaast komen er buurtkamers in de wijken, zodat vrouwen met elkaar in contact kunnen komen.

Vrouwenacademie
PvdA raadslid Saskia Mulder wil graag een stap verder. "Het is heel goed dat we deze vrouwen nu gaan bereiken via verschillende organisaties. Maar we moeten ook daadwerkelijk aan de slag gaan met deze vrouwen. Net zoals de moedermavo in de jaren '70 voor een revolutie heeft gezorgd, moet het moederacademie voor alle Haagse vrouwen een keerpunt in hun leven gaan worden."

Het idee
Het idee ontstond tijdens een werkbezoek van de PvdA gemeenteraadsfractie aan Stichting Yasmin, een organisatie voor Turkse en Arabisch sprekende vrouwen. Bij Yasmin ontmoeten ze veel vrouwen, die in hun herkomstland een middelbare school opleiding hebben, maar in Nederland kunnen zij niets met dit diploma. Met als gevolg dat zij slechts een baan krijgen in de tuinbouw of schoonmaak werk doen.

Frustratie
Nermin Altintas, de directrice van Stichting Yasmin, schetst de frustratie van de vrouwen: "Veel vrouwen komen bij mij in tranen, zij willen en kunnen veel meer, maar krijgen de kans niet. Hun man heeft veelal niet de finaciele middelen om hen een opleiding te laten volgen. Met als gevolg dat zij te makkelijk werk doen, waardoor zij zich ongelukkig voelen. Dit leidt vaak tot ziekteverschijnselen zoals hoofdpijn, misselijkheid, depressiviteit en migraine.

Onbenut talent
De PvdA fractie vindt het belangrijk dat vrouwen de mogelijkheid krijgen om te leren. "De mogelijkheid om je te ontwikkelen is het mooiste wat er is", aldus PvdA raadslid Okcuoglu, die verantwoordelijk is voor volwassen educatie. "Er zit veel onbenut talent in deze stad en die moeten wij gaan ontdekken. Allereerst op een laagdrempelige manier, maar vervolgens moeten wij deze vrouwen gaan stimuleren om algemeen vormend onderwijs te volgen op het vrouwenacademie".

Nieuwe mogelijkheden
Uiteraard zijn er vele mogelijkheden op het vrouwenacademie. Vrouwen kunnen certificaten halen, of een diploma of een beroepsopleiding volgen met praktijktraining. Er kunnen zelfs uiteindelijk mogelijkheden ontstaan om vrouwen een bedrijf of een coöperatie op te laten zetten. In ieder geval moet het vrouwenacademie een plaats zijn, waar vrouwen zich veilig voelen en alle kansen krijgen om zich te ontplooien.

Ambitie
"Wij willen vrouwen die ondersteuning bieden, die zij nodig hebben om vooruit te komen in de samenleving. Pas dan leveren wij als gemeente een bijdrage aan de emancipatie van deze stad", aldus PvdA raadslid Mulder.