Gemeente Utrecht

Alcoholistenhostel doet het goed

Hostel Hogelanden heeft niet of nauwelijks geleid tot overlast in de buurt. De door omwonenden verwachte toename van dronken mensen, rommel op straat en onveiligheid is uitgebleven. Het draagvlak voor het hostel is aanzienlijk toegenomen. Dit zijn conclusies uit het onderzoek naar leefbaarheid en veiligheid in de omgeving van het hostel voor alcoholverslaafden.

Het hostel voor 23 acoholverslaafden is in januari 2007 geopend in de wijk Noordwest. Het onderzoek, de zogeheten eenmeting, is gehouden in het najaar van 2007. Veel omwonenden hebben hun mening over het hostel bijgesteld. Ze zijn nu aanzienlijk positiever. Bijna 60% van de ondervraagden vindt het hostel een goede maatregel. Dat is anderhalf keer zoveel als in 2005 (36%). De samenwerking tussen de omwonenden en de betrokken instanties (zorgaanbieder de Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht, gemeente en politie) in de beheergroep leverde hieraan een belangrijke bijdrage. Deze groep waakt over de veiligheid en leefbaarheid in de omgeving van het hostel.

Beter leven voor verslaafden
In 2005 vond een derde van de omwonenden (34%) de komst van het hostel een slechte maatregel. Nu is dat nog maar 12%. Bewoners die positief zijn over het hostel baseren zich hierbij vooral op sociale argumenten. Zij vinden bijvoorbeeld dat verslaafde daklozen moeten worden geholpen en de kans moeten krijgen op een beter leven. Negen op de tien omwonenden (89%) weten dat het hostel aan de Hogelanden begin 2007 is geopend. Vier op de tien (40%) zijn op de hoogte van de beheergroep. In 2005 was dit nog 27%. Uit de gesprekken met omwonenden en betrokkenen komt ook naar voren dat er veel waardering is voor de inzet van de verschillende partijen.

Directe reactie op melding van overlast
Omwonenden merken dat de medewerkers van het hostel direct reageren op een melding van overlast en meteen ingrijpen. Dat wekt vertrouwen. Vanuit het hostel is men eveneens erg positief over de samenwerking met omwonenden en politie. Ook buiten het hostel om gaat het in 2007 beter met de buurt. Vooral in Ondiep zijn de leefbaarheid en veiligheid sterk verbeterd en is de overlast teruggedrongen. Net zoals bij de eerdere meting (nulmeting in het najaar van 2005) is voor de eenmeting een telefonische enquête gehouden onder omwonenden van het hostel. Hieraan hebben ruim 200 willekeurig gekozen mensen meegewerkt. Daarnaast is gesproken met een aantal wijkbewoners en anderen, die vanuit hun eigen (professionele) betrokkenheid hun mening hebben gegeven.

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, bestuurscommunicatie, Anita van Wijnbergen, telefoon: 030 - 286 10 44