FNV

13-2-2008

Bijstandsregels voor ouderen versoepeld

Ouderen met een onvolledige AOW-uitkering die zijn aangewezen op aanvullende bijstand, mogen zesentwintig weken per jaar met vakantie. Dit heeft de Tweede Kamer dinsdag afgedwongen bij staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken.

Tot nu toe is het ouderen in de bijstand niet toegestaan om langer dan dertien weken per jaar naar het buitenland te gaan. De FNV voert al zeker sinds 1999 actie voor mensen met een zogenaamd AOW-hiaat en FNV-voorzitter Agnes Jongerius is opgetogen over het resultaat van de gezamenlijke acties van FNV, ANBO en minderhedenorganisaties.

"Dit is echt goed nieuws. Want het is belachelijk om mensen van boven de 65 onder het bijstandsregime te laten vallen. Ze hebben hun bijdrage aan de maatschappij al geleverd en ze hoeven niet meer te solliciteren. Er is dus geen enkele reden om ze zo te beperken. Dat is mensen pesten."

Niet elk Kamerlid had helemaal door waar het om draaide, vertelt Jongerius. "Hoe iemand die aangewezen is op de bijstand zich zo'n lange vakantie kon permitteren, vroeg een Kamerlid zich af. Voor de duidelijkheid: het gaat hier niet om mensen die een half jaar in een vijfsterrenhotel willen zitten, maar om migranten die na hun pensionering tijd willen kunnen doorbrengen bij hun familie in Marokko of Suriname."

De FNV gaat na dit resultaat niet op haar lauweren rusten. Jongerius: "Op naar de volgende ronde." De FNV wil ook dat de uitvoering van de aanvullende bijstand voor ouderen wordt overgeheveld naar de Sociale Verzekeringsbank, die de AOW uitkeert, zodat ouderen maar naar één loket hoeven. Daarnaast zou de opbouwperiode voor een volledige AOW-uitkering verkort moeten worden van vijftig naar veertig jaar. De Tweede Kamer wil dat Aboutaleb nog voor de zomer met een nieuw plan komt.