European Union



Brussel, 13 februari 2008

Koprivnica (Kroatië) wint Europese mobiliteitsprijs, Frankfurt en Arad (Roemenië) eveneens op het podium

Vandaag heeft Europees commissaris voor Milieu Stavros Dimas de Prijs van de Europese Mobiliteitsweek uitgereikt aan de Kroatische stad Koprivnica. Frankfurt am Main (Duitsland) en Arad (Roemenië) kregen eveneens een podiumplaats. De Europese mobiliteitsweek wordt elk jaar georganiseerd met steun van de Europese Commissie. Doel van de week is duurzame mobiliteit in steden en gemeenten te promoten en mensen aan te sporen over te stappen op niet-vervuilende vervoerswijzen zoals wandelen, fietsen, openbaar vervoer en autodelen. Om te mogen deelnemen moeten ook maatregelen van permanente aard worden genomen om deze alternatieven aan te moedigen. De prijs werd toegekend voor het beste project tijdens de mobiliteitsweek van 16 tot 22 september 2007. In het kader van het thema "straten voor mensen" werden lokale overheden aangemoedigd meer ruimte vrij te maken voor zachte verplaatsingsvormen. Tijdens een ceremonie in het Brusselse Résidence Palace maakte commissaris Dimas de winnaar bekend.

"Door permanente maatregelen op het gebied van duurzame mobiliteit aan te moedigen, draagt de Europese mobiliteitsweek bij tot een betere volksgezondheid en levenskwaliteit in de stad", verklaarde commissaris Dimas. "Ik wens de stad Koprivnica te feliciteren met de uitstekende resultaten. Voorts wil ik Frankfurt, Arad en de meer dan 2000 andere steden en gemeenten die aan de mobiliteitsweek hebben deelgenomen, bedanken en hoop ik dat het aantal deelnemers in 2008 nog hoger zal liggen."

Selectieprocedure

2016 steden uit 35 landen, met een totale bevolking van ongeveer 215 miljoen inwoners, namen in 2007 deel aan de Europese mobiliteitsweek. De mobiliteitsprijs wordt toegekend vanwege de kwaliteit en veelzijdigheid van de door de lokale overheden opgezette acties, de strategische communicatie over en promotie van de mobiliteitsweek ten behoeve van burgers en media en het innoverende karakter van een aantal permanente maatregelen.

42 steden en gemeenten stelden zich kandidaat voor de prijs. De ingediende projecten werden beoordeeld door een onafhankelijk panel van zes deskundigen op het gebied van duurzame mobiliteit. Naast de finalisten Koprivnica, Frankfurt en Arad gaf de jury ook een speciale vermelding aan Almeirim (Portugal), Bjelovar (Kroatië), Ponferrada (Spanje), Boedapest (Hongarije), Sheffield (VK), Ostersunds (Zweden) en Kromeriz (Tsjechïe).

Resultaten van de drie finalisten

Tijdens de mobiliteitsweek stelde Koprivnica een driejarenprogramma "straten voor mensen" voor dat ten doel heeft alle openbare gebouwen, voetpaden en kruispunten toegankelijk te maken voor personen met een handicap en 1,5 km weg in het centrum om te vormen tot autovrije zone. Voorts werden wandelen en het gebruik van biodiesel door het openbaar vervoer in de schijnwerpers geplaatst. De jury was onder de indruk van de veelzijdigheid van het actieplan, met activiteiten rond alle belangrijke vervoersthema's. Koprivnica heeft inmiddels zes keer na elkaar deelgenomen aan de mobiliteitsweek en een aantal van haar doelstelling inzake duurzame mobiliteit kunnen realiseren. Hierdoor is de stad uitgegroeid tot een voorbeeld voor naburige steden.

Frankfurt organiseerde een succesvolle informatiecampagne waarbij niet alleen informatie werd verspreid over de belangrijkste uitdagingen op het gebied van milieu en mobiliteit, maar mensen ook de kans kregen alternatieve vervoersvormen zoals fietstaxi's en voertuigen op zonne-energie uit te proberen. Tijdens de week werd een belangrijke verkeersader in het centrum gedurende twee dagen afgesloten om het publiek voor te bereiden op de definitieve sluiting van die as later dit jaar. Ten slotte introduceerde Frankfurt een garantieregeling voor openbaarvervoergebruikers, die in de lente van 2008 wordt ingevoerd.

De mobiliteitsweek in Arad was opgebouwd rond een aantal educatieve activiteiten over luchtkwaliteit, duurzame mobiliteit en milieubescherming. Er werden studiebezoeken en luchtkwaliteitsmetingen georganiseerd in een aantal straten om de lokale bevolking te tonen welke impact verkeersemissies hebben op de luchtkwaliteit. De stad werkte nauw samen met lokale actoren om van de mobiliteitsweek een succes te maken. Arad lanceerde tevens een aantal grote projecten om de lokale vervoersinfrastructuur duurzaam te verbeteren en maakte meer openbare ruimte vrij voor de voetganger.

Achtergrond

De Europese mobiliteitsweek wordt gecoördineerd door de drie Europese netwerken van steden: EUROCITIES, Climate Alliance en Energie-Cités en ondersteund door het directoraat-generaal Milieu van de Europese Commissie.