Ingezonden persbericht


AVRO wat nu

woensdag 13 februari 2008 17:39

Exclusief in AVRO Wat Nu: gesprek met het jongetje Hui

"Ik ben bang in de nacht", zegt Hui (10) tegen Sipke Jan Bousema. Bijna een maand zat Hui in 2006 opgesloten in detentiecentrum Zeist. UNICEF-ambassadeur Bousema kwam toen in actie om Hui uit de cel te krijgen. Hij zocht Hui na anderhalf jaar weer op en praatte met hem over zijn ervaringen. Dat is donderdag 14 februari tussen 15:00 en 16:00 uur te horen in het AVRO Radio1 programma 'Wat Nu'.

Sipke Jan Bousema schrok van wat hij hoorde. "Kinderen kunnen wel eens bang zijn als ze opgesloten hebben gezeten. Maar hier schrok ik van. We kwamen binnen en gelijk begon Hui over zijn angsten en dat hij niet in eigen kamer kan slapen. Dat heeft hij sinds hij in de cel zat. En dat is een opmerkelijk verschil met hoe het ervoor was. Ik wou dat het niet zo was en dat hij gewoon zijn leven kon oppakken."

Kinderen die in de gevangenis hebben gezeten, krijgen vaak last van angststoornissen, depressies en het post-traumatisch stresssyndroom. Dat staat in een onderzoek van antropoloog Gerrianne Smits-Baauw naar de ervaringen van kinderen die in vreemdelingendetentie hebben gezeten. "Het gesprek met Hui is een zeer persoonlijke onderschrijving van de conclusies van het onderzoek", zegt Carla van Os van Defence for Children. Zij zal in het programma 'Wat Nu' reageren op het gesprek met Hui.

Het Ministerie van Justitie zegt dat in de eerste tien maanden van 2007 ongeveer 235 minderjarigen in Nederland opgesloten zijn geweest. Staatssecretaris Albayrak van Justitie heeft twee weken geleden in een brief aan de kamer geschreven dat in het vervolg kinderen niet langer dan twee weken mogen worden opgesloten, en dat het in z'n algemeenheid zoveel mogelijk moet worden voorkomen. Toch blijft het mogelijk dat kinderen in vreemdelingendetentie terecht komen. Ook onder haar bewind zijn al veel kinderen in de cel beland.

Hui was acht jaar toen hij in vreemdelingendetentie werd opgesloten, samen met zijn moeder. Dat was op 19 september 2006. Zij was uitgeprocedeerd en ze zou niet voldoende meewerken aan de terugkeer naar China. Voordat Hui en z'n moeder werden opgesloten in detentiecentrum Zeist, zaten ze al een half jaar in het vertrekcentrum in Vught. Na bijna een maand in de gevangenis, op 14 oktober 2006, kwam Hui vrij. Vorige week werd Hui tien jaar. Hij woont weer in Amsterdam en gaat daar ook naar school.

----------