Ingezonden persbericht


Vogelaar heeft vertrouwen in de ventilatie

Namens de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie, mevrouw Vogelaar, heeft de heer P. Welling plv. Secretaris Generaal, uit handen van de voorzitters van UNETO-VNI en VLA de sleutel tot een gezond en fris binnenklimaat ontvangen. De heer Welling ontving een symbolische sleutel met daaraan een gebruikshandleiding voor consumenten, een meterkastkaart, een documentenhouder voor de meterkast en de toegang tot een consumentenwebsite. Met deze producten die zijn te vinden op www.mijninstallatie.info wordt de consument geïnformeerd over een gezond binnenklimaat en de totale bouwketen een handvat gegeven om hun verantwoordelijkheden te nemen en keuzes te maken om een goed werkende ventilatie-installatie te realiseren voor de bewoner.

De leveranciers en installateurs erkennen een maatschappelijk vraagstuk. Bewoners hebben recht op goede ventilatievoorzieningen in hun woning, omdat de gezondheid een kostbaar bezit is. Beide voorzitters benadrukten het belang van een goed ventilatiesysteem en een professionele installatie ervan. De verenigingen UNETO-VNI en VLA hebben met steun van de ISSO en de vereniging TVVL dit project kunnen afronden en dragen zo bij aan de oplossing voor een gezond binnenklimaat. De komende tijd zullen de initiators voorlichting geven aan alle betrokken partijen in de bouwsector. UNETO-VNI gaat een project opstarten om bij oplevering van woninginstallaties de materialen beschikbaar te stellen aan de bewoners.

De minister liet tegenover de initiators weten zeer enthousiast te zijn dat zij zowel de verantwoordelijkheden als de mogelijkheden tot kwaliteitsoptimalisatie in de bouwketen voor het voetlicht brengen. Zij stelde het op prijs dat de marktpartijen de consument hierin een centrale plaats geven. De oplossing van deze ketenaanpak draagt bij aan een betere kwaliteit van het binnenklimaat voor de burgers. De heer Welling heeft een uitgebreide rondleiding gekregen door de ventilatiehal van de VSK-beurs. Hij heeft de nieuwste innovaties voor een gezond binnenklimaat met eigen ogen kunnen aanschouwen. Ook de kaart voor in de meterkast (met daarop een beknopt overzicht van alle zaken die een bewoners moet weten over de installaties in zijn woning) vond hij erg handig.

De bewonershandleiding over alle mogelijke ventilatiesystemen in een woning is een onderdeel van de handleiding die de consument wegwijs maakt in de diverse installaties in een woning. Bewoners zullen deze handleiding ontvangen bij de oplevering van hun nieuwe woning. Aedes, de vereniging van woningcorporaties, vindt de ontwikkeling van bewonershandleidingen met daarin alle installaties in een woning uiterst interessant. Aedes bekijkt nu hoe zij deze handleidingen voor al hun leden ter beschikking kunnen stellen.

De overdracht van de symbolische sleutel vond plaats op het Ventilatieplein op de VSK-beurs. Op dit Ventilatieplein wordt de bezoeker geïnformeerd over de diverse toepassingen en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ventilatietechniek. Het Ventilatieplein biedt professionals een kans om alles te weten te komen over de mogelijkheden van ventilatiesystemen om zo een gezond binnenklimaat te creëren.

Noot voor de redactie,