Overhandiging eerste boek "Nieuwe Burgemeesters op weg" aan Ralph Pans

13/02/2008 22:03


HSP Reclame en Communicatie BV


Persbericht
13 februari 2008

Handleiding voor aankomende en beginnende burgemeesters
"Nieuwe burgemeesters op weg"

13 februari jl. nam mr. Ralph Pans, voorzitter van de directieraad van de VNG, het boek "Nieuwe burgemeesters op weg; tips voor de sollicitatie en eerste 100 dagen" in ontvangst. Het boek geeft een goed beeld van het burgemeestersambt anno 2008 en bevat vele tips voor de sollicitatieperiode tot en met de eerste 100 dagen van deze functie in de praktijk. Het boek, een initiatief van P? Services Groep, is gelardeerd met aansprekende anekdotes en citaten. De auteurs zijn Titia Lont en Liane Pielanen.

Gat in de markt
Wie burgemeester wil worden moet goed op de hoogte zijn van de toekomstige taken, de ambtelijke omgeving waarin hij of zij gaat functioneren, de protocollen en de etiquette. Maar de (kandidaat-)burgemeester moet zich ook bewust zijn van de nadelen; van het leven in een glazen huis en het dag en nacht beschikbaar zijn. Bovendien dient hij of zij de "eigen aardigheden" te kennen van de betreffende gemeente en de ins en outs van de sollicitatieprocedure. Hoewel het burgemeestersambt de laatste jaren flink in beweging is en steeds verder geprofessionaliseerd wordt, is er tot op heden weinig concreet opleidingsmateriaal voorhanden. Titia Lont en Liane Pielanen springen met hun uitgave in dit "gat in de markt ". Hun boek is gebaseerd op een taakanalyse, literatuurstudie en gesprekken met diverse stakeholders. Zij hebben zich doelbewust gericht op de praktijksituatie in kleine tot middelgrote gemeenten. Zij behandelen de kernportefeuilles van de burgemeester, zijn relatie met de gemeentesecretaris, het college van b?, de externe contacten met People, Planet en Press. Ook de valkuilen, de angels en klemmen van een ingesleten organisatiecultuur en plaatselijke gebruiken nemen zij onder de loep. Naast een inventarisatie van de bedreigingen en adequate maatregelen daartegen dienen de auteurs de nieuwe burgemeesters van advies met tips om hun ambt met plezier en in harmonie met de persoonlijke levenssfeer te kunnen (blijven) uitoefenen.

Kwetsbaarheid en hoge eisen
Sinds de opkomst van het dualisme is de burgemeester kwetsbaarder geworden. Het lijkt er steeds meer op dat die een generaal zonder leger is. Tegelijkertijd krijgt de burgemeester te maken met steeds hogere eisen ten aanzien van inhoudelijke kennis en bestuurlijke ervaring en worden sociale vaardigheden, integriteit en bestuurlijke souplesse steeds belangrijker. Prof. dr. Harrie Aardema constateerde met het oog daarop, dat een sterke gerichtheid op het beheersen van kerncompetenties ertoe kan leiden dat nieuwe burgemeesters zich krampachtig gaan bezighouden met valkuilen of onderontwikkelde competenties. Aardema, bijzonder hoogleraar 'Publiek Management, in het bijzonder in relatie tot vernieuwingen in organisatie en bedrijfsvoering' aan de Open Universiteit Nederland, is één van de geïnterviewden in het boek. Volgens hem is het beter dat burgemeesters leiderschap ontwikkelen op basis van hun eigen persoonlijkheid, authenticiteit en uitstraling. Ook voor het ontwikkelen van dat leiderschap is het boek "Nieuwe burgemeesters op weg" een royale handreiking.

Over de auteurs
Titia Lont is adviseur/trainer Lokaal Bestuur bij P? Services Groep en accountmanager van de NHL Thorbecke Academie in Leeuwarden. Zij is oud-burgemeester van Wieringen. Liane Pielanen is nu nog secretaris van de gemeente Baarn en zal deze functie vanaf 1 maart 2008 bekleden in Amsterdam. Beide auteurs hebben uitgebreide ervaring in het openbaar bestuur. Bij samenstelling van deze uitgave kregen zij de medewerking van autoriteiten zoals prof. dr. Harrie Aardema, Frank Damen en Ad Anthonissen. "Nieuwe burgemeesters op weg" is een uitgave van P? Services Groep in samenwerking met Kluwer,.

"Nieuwe burgemeesters op weg" is verkrijgbaar bij P? Services Groep (dvanwijnen@posg.nl), Managementboek http://www.managementboek.nl/zoeken/nieuwe burgemeesters op weg/ en bij Kluwer (info@kluwer.nl).


------------------------------------------------------------------- einde persbericht ----------------------------------------------------------------------------

Gebundelde reacties op het boek:

Reacties op 'Nieuwe burgemeesters op weg; tips voor de sollicitatie en eerste 100 dagen' Burgemeester Mieke Baltus van Uitgeest:
'Nieuwe burgemeesters op weg' is een handzaam boek met handige tips. Niet dat ik alles blindelings overneem, je moet er toch de zaken uithalen die bij je passen. Voordat ik een jaar geleden burgemeester werd, was ik wethouder. Daardoor had ik al politiek/bestuurlijke ervaring en komt veel in het boek mij bekend voor. Als je die ervaring niet hebt als aankomende of beginnende burgemeester, is het boek onontbeerlijk. Voor mensen die overwegen te solliciteren op een burgemeestersbaan, geeft het een goede inkijk in wat er allemaal bij komt kijken.' Prof.dr. Harrie Aardema, hoogleraar Publiek Management aan de Open Universiteit en senior adviseur / procesdirecteur Kennisontwikkeling BMC 'Met genoegen constateer ik dat het boek niet alleen aandacht vraagt voor formele competenties van een burgemeester, maar ook voor het 'onderwatergebeuren'. Niet alleen technieken en instrumenten zijn namelijk van belang; gevoelens, emoties en onuitgesproken zaken spelen in de dagelijkse praktijk een grote rol. Uit een van onze onderzoeken blijkt dat het reflectieve en adaptieve vermogen van burgemeesters kan afnemen, waardoor zij niet altijd doorhebben wat zich in hun omgeving afspeelt, ook als het hun eigen functioneren betreft. 'Nieuwe burgemeesters op weg' is een welkome aanvulling op het cursusrepertoire en ook zeer geschikt voor zelfstudie.' Burgemeester Franc Weerwind van Niedorp:
'Er staan veel bruikbare zaken in het boek. Leuk om te lezen zijn de quotes van de geïnterviewden. Het is ook spannend waar het gaat over crisissituaties, het geeft een goed zicht op mogelijke spanningsvelden. Het boek had voor mij zeker iets toegevoegd als ik het in mijn begintijd als burgemeester had gelezen.' Juul Covers, kabinetschef van de provincie Zuid-Holland:
'Een alleraardigst boekje voor iemand die burgemeester wil worden of zich hierop wil oriënteren. Het verwoordt de gedachten van een representatief aantal ervaringsdeskundigen. De provincie Zuid-Holland begeleidt burgemeesters intensief in de eerste honderd dagen, wij werken onder andere met mentoren. Dit boekje is een welkome aanvulling in ons introductieprogramma. Daarnaast juich ik het toe als kandidaat-burgemeesters en beginnende burgemeesters bij de Commissaris der Koningin en de kabinetschef informatie komen halen over het werken als burgemeester in een specifieke gemeente.' Burgemeester Ewald van Vliet van Lansingerland:
'Nieuwe burgemeesters op weg' is een praktisch en toegankelijk geschreven boek. Voor beginnende burgemeesters en mensen die zich oriënteren op een burgemeestersbaan biedt het veel informatie. Veel tips vond ik herkenbaar, een aantal daarvan is echter gemeentespecifiek. Zo moet je het denk ik ook lezen, met de informatie in het achterhoofd kijken wat je ervan kunt toepassen in de praktijk.' Mr. Ralph Pans, voorzitter directieraad VNG:
'De handreiking 'Nieuwe burgemeesters op weg' geeft tal van inzichten en praktische tips die u kunnen helpen in de voorbereiding op het burgemeesterschap. Soms grote wijsheden, soms kleine aandachtspunten. De waarde ervan zal per persoon en per gemeente verschillen, maar voor allen is het zinvol om ze te doorlopen en wellicht ook toe te passen in de eigen unieke situatie. Op deze manier vormt deze handreiking een waardevolle en praktische aanvulling op bestaande literatuur en opleidingsmateriaal.'