Nederlandse Politiebond


Eindbod BZK versus minimumeisenpakket NPB

Afgezet tegen de CAO-eisen van de NPB geeft het eindbod van minister Ter Horst volop aanleiding voor gemengde gevoelens.

Aan de ene kant worden de looneisen van de NPB voor de komende jaren ruimschoots gehonoreerd en is de minister bereid mee te werken aan een snelle modernisering van de functiewaardering en het loongebouw.

Aan de andere kant zijn de specifieke inkomensmaatregelen die door de NPB werden nagestreefd niet ongeschonden uit de strijd gekomen: de zorgkostencompensatie, de verbetering van de operationele toelage en de piketvergoeding en een toelage voor collega´s die drie jaar op het maximumbedrag in een schaal staan. De NPB zal zich ook in de toekomst voor het realiseren van deze doelen blijven inzetten, maar de minister is niet van plan daaraan de komende twee jaar mee te werken.

Daar staat echter weer tegenover dat de door de minister aangeboden eenmalige uitkeringen ertoe leiden dat veel collega´s er in 2008 en 2009 in totaal 1800 euro extra uitbetaald krijgen. Afhankelijk van hun positie op de drie genoemde punten (zorgkosten, OT- en piketvergoeding, schaalmaximum) zal een grote groep daardoor niet minder ontvangen dan wanneer de door de NPB gewenste regelingen wel tot stand waren gekomen en sommigen zelf nog meer.

Een zorgvuldige afweging van de waarde van het eindbod van de minister vraagt dus enige inspanning. Voor alle duidelijkheid: er is nog geen sprake van een onderhandelaars- of CAO-akkoord. De NPB heeft nog nergens mee ingestemd. Dat zal pas gebeuren (door de bondsraad - het parlement van de NPB) nadat de komende weken de achterban naar behoren is geinformeerd en geraadpleegd.

Algemene loonsverhoging
In het eindbod van de minister krijgen alle politieambtenaren vanaf 1 februari 2008 een loonsverhoging van 3,5 procent en vanaf 1 januari 2009 een loonsverhoging van 3,3 procent. vanaf 1 januari 2010 zie hieronder

(Let op: er wordt in de media gesproken over een inkomensverbetering van 6,5% over een periode van 2 jaar. Dat is echter alleen het geval (generiek) voor iedereen in schaal 10 en hoger). Voor allen in de schalen 9 en lager (dus ook administratief/technisch personeel) geldt dat de eenmalige uitkering gemiddeld een extra waarde in die jaren vertegenwoordigt van 3,75% in 2008 en 1,8% in 2009. Deze berekening is gedaan op niveau schaal 7. Voor de lagere schalen loopt dat percentage op en voor de hogere schalen af. Opgeteld is de inkomensstijging structureel en incidenteel in de jaren 2008 en 2009 voor die categorie dus 12,35%.

Modernisering functiewaardering en loongebouw
Als enige politiebond heeft de NPB in zijn CAO-inzet aangedrongen op een herijking van de functiewaardering en een herziening van het loongebouw. Noodzakelijke operaties om te komen tot een structurele financiële her/opwaardering van het politiewerk. De minister heeft deze NPB- eis omarmd en stelt het volgende vierstappenplan voor:


1. De aanpassing van het waarderingssysysteem moet op 31 december 2008 klaar zijn.

2. In de eerste helft van 2009 wordt vervolgens gewerkt aan de omschrijving en waardering van de organieke functies die samen het Landelijk Functiehuis Nederlandse Politie gaan vormen.
3. In de tweede helft van 2009 wordt de invoering van de organieke functies binnen de korpsen voorbereid.

4. Vanaf 1 januari 2010 worden de organieke functies aan de medewerkers toegekend.

Deze operatie zal ertoe leiden dat in de beloning van het politiewerk vanaf 1 januari 2010 een (hogere) geldelijke vergoeding zal zijn terug te vinden voor


* politiespecifieke aspecten als confrontatie met menselijk leed en confrontatie met geweld en het dragen van het geweldsmonopolie
* mate van zelfstandig handelen

* reikwijdte van handelen en beslissen, * breedte van diepgang in de processen
complexiteit van het werk in bestuurlijke, maatschappelijke, politieke en multiculturele context

* leidinggeven in complexe processen

* leidingggeven met hoog afbreukrisico

* vakdeskundigheid en/of competenties die ver uitgaan boven het opleidingsniveau

* resultaatgerichtheid gekoppeld aan competenties
* werk- en denkniveau in de functie

* confrontatie met ´criminele druk´ in de opsporing.

Tegelijkertijd zal ook gewerkt worden aan de vereenvoudiging van het loongebouw door periodieken in schalen te uniformeren en de maxima van de schalen in een logischer verband te brengen. De inverdieneffecten die deze operatie oplevert kunnen ingezet worden voor de financiering van de nieuwe functiewaardering.

Maatwerk op basis van solidariteit
Zoals bekend had de NPB in deze CAO-ronde ook zijn zinnen gezet op een aantal specifieke inkomensmaatregelen:


* Een ziektekostencompensatie van 69 per maand voor elk gezinslid van 18 jaar of ouder dat studeert of geen eigen inkomen heeft.
* Een structurele 'Ter Horst-toelage' van 100 per maand voor iedereen die vanaf 1 januari 2008 drie jaar of langer op het huidige maximumbedrag van zijn schaal staat.

* Verbetering van de operationele toelage: voortaan ook een vergoeding voor de uren tussen 18.00 en 22.00 uur (op termijn ook verhoging van de toelage per uur).

* Verbetering van de piketvergoeding in eerste instantie een verdubbeling van 1 naar 2 per uur.

De minister biedt op dit gebied (slechts) het volgende:
- Politieambtenaren met studerende kinderen van 18 jaar of ouder komen in 2008 en 2009 om aanmerking voor een tijdelijke tegemoetkoming van 69 bruto per maand per kind.

- De operationele toelage voor het werken in de avonduren wordt voortaan toegekend vanaf 21.00 uur in plaats van 22.00 uur.

Op deze wensen heeft de NPB dus behoorlijk moeten inleveren. Daar staat tegenover dat de minister alle politieambtenaren met functies tot en met schaal 9 twee eenmalige uitkeringen aanbiedt:
* per 1 juli 2008 een eenmalige uitkering van 1.200 bruto en
* per 1 juli 2009 een eenmalige uitkering van 600 bruto.

Al met al krijgen veel collega´s in 2008 en 2009 in totaal 1800 euro extra uitbetaald. Afhankelijk van hun positie op de genoemde punten (zorgkosten, OT- en piketvergoeding, schaalmaximum) zal een flinke groep daardoor niet minder ontvangen dan wanneer de door de NPB gewenste regelingen wel tot stand waren gekomen en een flinke groep zelf nog meer.

Een vergelijking op individueel niveau is dus alleen goed mogelijk als je de uitkomst voor je zelf uit het NPB-minimumpakket vergelijkt met de situatie in het eindbod van de minister.

Afbouwregeling operationele toelage
De minister biedt een verruiming aan van de bestaande afbouwregeling bij het verlies van een functie die recht geeft op een onregelmatigheidstoeslag. Bij een vrijwillige overgang naar een andere functie zou voortaan een verruimde staffel gehanteerd moeten worden met telkens stappen van een jaar (80%, 60%, 40%, 20%). Deze afbouwtoelage treedt in werking als er door de overgang een blijvende verlaging van het inkomen ontstaat van ministens 3 procent van het salaris.

In de huidige regeling worden bovendien nieuwe inkomensstijgingen afgetrokken van die afbouwtoelage. In de nieuwe regeling komt dat nadeel te vervallen. Alles bijelkaar dus een duidelijke verbetering. Daarnaast zullen er afspraken worden gemaakt over de situatie waarin collega's met een tijdelijk verlies van de onregelmatigheidstoeslag te maken krijgen door bijvoorbeeld een tijdelijke plaatsing in projecten. De techniek daarvan is nog niet vastgesteld.

Verruiming arbeidsduur
De minister biedt aan om vanaf 1 januari 2009 nieuwe medewerkers de keuzemogelijkheid te geven om (gemiddeld) 36, 38 of 40 uur per week te gaan werken.
Ook voor de zittende werknem(st)ers zal die mogelijkheid worden geboden. Over de spelregels en de uitzonderingen moeten nog afspraken worden gemaakt.

Andere zaken
In het eindbod van de ministers zijn nog enkele andere zaken opgenomen die door de NPB vorig jaar in de onderhandelingen zijn ingebracht, zoals:

Aanpassing adoptieverlof. De periode van 3 weken met volle bezoldiging zal worden verlengd tot 4 weken.

In het Barp wordt de verplichting opgenomen om een medewerk(st) te wijzen op de mogelijkheid van het aanvragen van een nieuw medisch onderzoek en wordt de termijn om dat onderzoek aan te vragen verlengd naar 5 werkdagen.

Ook kwesties als diversiteit en middellange termijn ontwikkelingen, waarbij de positie van de werknemer(st)ers een centrale plaats innemen, zijn in het eindbod opgenomen.

Zodra een correcte versie van het bod van de minister beschikbaar is, zal deze op de NPB-site worden geplaatst.

Gepubliceerd op 13 februari 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.