80% Nederlanders vreest voor economie; velen ook voor baan


Enquête MegaJobs: velen zetten ook al rem op uitgaven

BAARN, 20080213 -- De financiële crisis laat -zeker mentaal- ook de rest van de economie niet ongemoeid, blijkens een enquête van vacaturesite MegaJobs (www.megajobs.nl). Slechts 1 op 5 m/v verwacht weinig problemen; eenzelfde groep voorziet echter serieuze problemen voor onze economie. Hoewel 62% "zich niet van de wijs te laten brengen", is 26% toch al "voorzichtiger met grote uitgaven", terwijl 12% ronduit meldt nu al de hand "op de knip" te houden. De helft voorziet geen probleem voor de eigen werkgever, maar 35% is daar niet gerust op, terwijl 14% zelfs reële problemen verwacht, met mogelijke consequenties voor de eigen baan.

Vacaturesite MegaJobs stelde haar bezoekers een drietal vragen, ruwweg gericht op resp. vertrouwen in de economie, bestedingsbereidheid en baanzekerheid. Bij de beantwoording door de 1073 deelnemers, bleek er weinig verschil in vertrouwen tussen mannen en vrouwen.

Hoewel in de reële economie nog niets te merken is van een recessie -de orderboeken zijn gevuld en het producentenvertrouwen zelfs gestegen- mist de crisis op de financiële markten haar effecten op de consument niet. De constante stroom slecht nieuws rondom financiële markten en instellingen, lijken bij de burger al een recessiegevoel te laten ontstaan. En waar consumentenvertrouwen en bestedingsbereidheid het fundament onder de reële economie vormen, is er reden tot zorg over deze effecten van de stroom `slecht nieuws'-berichten.

Vacaturesite MegaJobs zelf meldt ondertussen een gezonde trendmatige groei van bezoekersaantallen. Van een verhevigde run op vacatures echter, noch van afname van aantallen vacatures, is ook maar iets te merken. Opnieuw een signaal voor de discrepantie tussen financiële markten en de reële economie, die feitelijk nog ongemoeid lijkt.


De gestelde vragen:
De V.S. lijken op een recessie af te stevenen. Sommigen denken dat die ook Europa -en Nederland- zal treffen; anderen dat dat wel zal meevallen.....

Verwacht jij een serieus effect op onze economie van de huidige problemen op de financiële markten?
21% Ik verwacht weinig problemen voor onze economie
61% Ik verwacht dat onze economie wel een tik zal krijgen, maar een recessie zit er niet in
18% Ik verwacht serieuze problemen voor onze economie.

Wat voor effect heeft de huidige onzekere situatie op de financiële markten op jezelf?

62% Ik laat mij niet van de wijs brengen
26% Ik merk dat ik toch wat onzekerder word, en vermoedelijk onwillekeurig ook wat voorzichtiger met grote uitgaven
12% Ik voorzie zwaar weer en houd daarom nu al de hand min of meer 'op de knip'.

Verwacht jij effecten van de huidige onzekere situatie op de financiële markten voor de werkgelegenheid, en vooral op je eigen werk?

51% Ik ben absoluut niet bang dat dit mijn werkgever of mijn baan raakt.
35% Ik durf niet met zekerheid te zeggen dat dit mijn werkgever -en mogelijk dus mijn baan- niet zal raken
14% Ik acht een reële kans aanwezig dat mijn werkgever problemen gaat ondervinden, en dat mogelijk zelfs met consequenties voor mijn baan.

Over MegaJobs
MegaJobs werd in oktober 2004 gelanceerd, en biedt inmiddels ruim 95.000 vacatures, waarvan het merendeel actuele Nederlandse vacatures. MegaJobs is daarmee de grootste vacaturesite van de Benelux en wellicht van Europa. MegaJobs groeit met vele duizenden vacatures per maand. Werkzoekenden vinden op www.megajobs.nl de grootste verzameling vacatures op het internet, waarvan vele niet te vinden zijn op andere vacaturesites.
MegaJobs-vacatures zijn ook te zien op o.a. Carp, EngineersOnline, Ars Aequi, SalesExpert, De Zaak, AmiTV, ManagersOnline, Werksite.nl, ElektorJobs, HRpraktijk.nl, LogistiekTotaal en Teletekst.nl. Voorts zijn (naast vele weblogs) meer dan honderd sites via het partner- en webmasterprogramma aangesloten.