Ingezonden persbericht

Een leven vol dans in het Theatermuseum

Amsterdam, 24 januari 2008

Rondleiding door archieven van Alexandra Radius

Medewerkers van het Theatermuseum geven vanaf 24 februari tot en met 27 april 2008 uur elke zondag een rondleiding door het archief van Alexandra Radius. De rondleiding schetst een beeld van de glansrijke carrière van deze prima ballerina en van haar leven voor en na de dans. Speciaal voor deze rondleiding hebben Alexandra Radius en haar man Han Ebbelaar een selectie gemaakt van materiaal uit hun privécollectie en uit de archieven van het museum zoals bijzondere foto's, kostuums en tutu's, spitzen, brieven en dierbare souvenirs.

De rondleiding sluit aan bij het uitgebreide virtuele portret van de danseres dat op de website www.eenlevenlangtheater.nl verscheen. Een site waar grote Nederlandse theaterpersoonlijkheden zoals Ellen Vogel, Hans van Manen en later dit jaar ook Rudi van Dantzig een plek krijgen. Daarnaast zijn Alexandra Radius en Han Ebbelaar ook vertegenwoordigd in de tentoonstelling Dansen! die nog tot 6 april in het Theatermuseum te zien is.

In 1990 nam Alexandra Radius afscheid van de dans. Zij had toen 33 jaar op de planken gestaan, waarvan 28 jaar als eerste solist. Samen met Han Ebbelaar vormde zij bijna dertig jaar lang Nederlands beroemdste danspaar en stond zij op alle grote podia in binnen- en buitenland. Alexandra Radius begon op haar achtste met balletles bij de legendarische Nel Roos. Van deze danspedagoge kreeg ze de liefde voor het vak bijbracht. In 1957 debuteerde ze bij het Nederlands Ballet van Sonia Gaskell en danste ze in de jaren die volgden met grootheden als Rudolf Nurejev, Henny Jurriëns en Alan Land. Als veelzijdig ballerina danste ze zowel in klassiek repertoire als Giselle (1986) en Het Zwanenmeer (1973) als in eigentijdse choreografieën als Life (1979) van Hans van Manen en in Romeo en Julia (1967) van Rudi van Dantzig. Na haar danscarrière kochten Alexandra Radius en Han Ebbelaar een huis in Frankrijk dat ze eigenhandig opknapten en waar ze een groot deel van het jaar verblijven.

Rondleiding: Elke zondag vanaf 24 februari tot en met 27 april om 13.30 uur en 15.00 uur.
Reserveren verplicht via telefoon 020 551 33 00. Kosten: E 7,50 inclusief een kopje koffie.

Locatie: Theatermuseum, Herengracht 168, 1016 BP Amsterdam.

De website www.eenlevenlangtheater.nl komt tot stand met steun van VandenEnde Foundation en wordt door het TIN gemaakt in samenwerking met Interakt.