Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 5 februari '08

PERS UITNODIGING

Leveranciers en installateurs bieden minister Vogelaar gezonde ventilatie aan.

Op 13 februari zal de Minister van Wonen, Wijken en Integratie, mevrouw Vogelaar uit handen van de voorzitters van UNETO-VNI en VLA de sleutel tot een gezond en fris binnenklimaat ontvangen. Op die dag wordt een project afgerond waarmee de consument een duidelijke gebruiksaanwijzing in handen krijgt en de bouwketen gewezen wordt op hun verantwoordelijkheden en keuzes om een goed werkende ventilatie-installatie te creëren voor de bewoner.

De ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel UNETO-VNI en de Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten VLA hebben de kwaliteitsborging in de keten van ventilatievoorzieningen beter georganiseerd en hebben o.a. een landelijk format voor een gebruiksinstructie, bestemd voor bewoners bij de oplevering van een installatie, ontwikkeld.

De verenigingen UNETO-VNI en VLA hebben hun verantwoordelijkheid genomen en stellen de consument centraal. De leveranciers en installateurs erkennen een maatschappelijk probleem en dragen met de afronding van dit project bij aan de oplossing voor een gezond binnenklimaat. Beide verenigingen hopen dat hiermee situaties als in de wijk Vathorst te Amersfoort in het vervolg kunnen worden voorkomen. Minister Vogelaar concludeert in haar brief aan de Tweede Kamer van januari 2008, dat:

"Aangezien het mogelijk is producten van voldoende kwaliteit te leveren en tot een goed werkende installatie samen te brengen, is deze problematiek meer een uitvoerings- en organisatieprobleem waarvoor niemand zich verantwoordelijk voelt. Aan te bevelen is de kwaliteitsvereisten van begin tot het einde in de keten uitdrukkelijk te vermelden en te toetsen.

Deze constatering heeft er toe geleid dat het ministerie van VROM samen met de fabrikanten, verenigd in de Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten (VLA) en met de installateurs, verenigd in de UNETO-VNI, hebben gezocht naar mogelijkheden die keten te sluiten. Het gaat dan in hoofdzaak om een betere informatieoverdracht van de fabrikant naar de installateur en van de (verkoper/bouwer) installateur naar de bewoner over de technische specificaties en het gebruik van de technische voorzieningen. Beoogd wordt hiermee een kwaliteitsverhoging in de keten te bewerkstelligen en een gebruiksgedrag te entameren dat aansluit op de mogelijkheden van de voorzieningen."

Datum, tijd en locatie: 13 februari 2008 v.a. 17.00 uur, VSK-beurs, Jaarbeurs Utrecht, hal 12 stand C 060, het Ventilatieplein - wij stellen het op prijs als u zich vooraf aanmeldt bij ons.

Noot voor de redactie,