Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


14 feb 2008

Amsterdam zet straatmanagers in tegen overvallen

Het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam - Amstelland (PCA) leidt straatmanagers op om het toenemende aantal overvallen in de regio terug te dringen. De straatmanagers gaan ondernemers stimuleren om hun weerbaarheid te vergroten, zodat de kans op een overval kleiner wordt.

De staatmanagers worden geïnformeerd over de werkwijze van overvallers en met welke maatregelen overvallen voorkomen kunnen worden. Zij leren de veiligheidssituatie in een onderneming te beoordelen en de ondernemers te wijzen op effectieve organisatorische en technische maatregelen. Daarnaast kunnen zij ondernemers doorverwijzen naar gratis trainingen waarin zij vaardigheden opdoen om een overval goed te doorstaan.

Het ministerie van Economische Zaken concludeerde onlangs dat vooral kleine ondernemers vaak niet erg risicobewust zijn en de preventiemogelijkheden niet kennen. Het ministerie ziet hierbij een rol voor straatmanagers en overweegt deze te subsidiëren. Het PCA anticipeert met de inzet van de straatmanagers op deze ontwikkeling.