Schouderfoto kan bij mensen met reuma ellende voorkomen

14/02/2008 13:15



Reumafonds



Schouderfoto kan bij mensen met reuma ellende voorkomen

Leiden - Michiel van de Sande, orthopedisch chirurg in
opleiding in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), adviseert om een röntgenfoto te maken van de schouder bij alle reumapatiënten, ook al voordat er klachten aan de schouder ontstaan. Hierdoor krijgt de patiënt sneller een goede behandeling en het verhoogt de kans op een geslaagde operatie, mocht bijvoorbeeld een schouderprothese nood- zakelijk zijn. Op 14 februari hoopt Van de Sande te promoveren op zijn onderzoek dat is gefinancierd door het Reumafonds.

De promovendus adviseert om vroegtijdig spiervervetting in de schouder op te sporen. Door het maken van een röntgenfoto van de schouder kan hij inschatten hoe de kwaliteit van de spieren is en indien nodig kan hij vervolgens met een CT-scan meten hoeveel vet er in de betrokken schouderspieren zit.

Actieve reuma
Pijn zorgt er volgens de onderzoeker vaak voor dat gewrichten (bijvoorbeeld de schouder) bij mensen met reumatoïde artritis te weinig bewogen worden, waardoor de spieren kunnen verslappen en vervetten. Daarom beveelt de promovendus aan om een röntgenfoto te maken van de schouder bij iedereen met actieve reumatoïde artritis, ook al voordat er klachten aan de schouder bestaan. "Hiermee bedoel ik met name mensen die hun gewrichten door de pijn moeilijker kunnen bewegen", aldus van de Sande. "Van deze patiënten worden op aanvraag van de reumatoloog al diverse röntgenfoto's gemaakt. Het is slechts een kleine moeite om van deze mensen ook een röntgenfoto van de schouder te maken, om zo beter geïnformeerd te zijn over de ziekteactiviteit in en rond het schoudergewricht."

Schouderprothese
Reumatoïde artritis betekent kort samengevat: chronische ontstekingen in de gewrichten omdat het afweersysteem van het lichaam is ontregeld. In Nederland hebben volgens recent TNO onderzoek 790 duizend mensen ontstekingsreuma. Ieder jaar zijn er 600 patiënten die een schouderprothese nodig hebben. Reuma is een grillige ziekte en kan 24 uur per dag voor veel lichamelijke ellende zorgen. De kosten aan zorg en ziekteverzuim bedragen zo'n 13 miljard euro. Kortom: reuma is een veel groter en ernstiger probleem dan we allemaal denken.

Michiel A.J. van de Sande, "Rotator Cuff Degeneration in the Rheumatoid Shoulder" Promotie: 14 februari 2008, Leiden Adres: Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1 Aanvang: 15.00 uur