Rechtbank Haarlem


12 jaar voor moord op partner van ex-vriendin

De rechtbank Haarlem heeft op 14 februari 2008 een 38-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar wegens de moord op de nieuwe partner van zijn ex-vriendin in Zaandam.

De rechtbank stelt vast dat er geen technisch bewijs is voor de moord. De bewezenverklaring steunt daarom op de diverse verklaringen van getuigen.

Ter toelichting op de opgelegde gevangenisstraf van 12 jaar verwijst de rechtbank in de eerste plaats naar de omstandigheden waaronder de moord is gepleegd. De man heeft op buitengewoon koelbloedige en brute wijze de nieuwe partner van zijn ex-vriendin van dichtbij door het hoofd geschoten, terwijl hij het slachtoffer nog geen maand tevoren ernstig had bedreigd. De verdachte heeft de moord zorgvuldig voorbereid door een vuurwapen te regelen, bij de flat van het slachtoffer te posten om tijd en plaats uit te zoeken waarbij de kans op ooggetuigen klein was. Na afloop heeft hij geprobeerd alle sporen weg te maken om de kans op ontdekking van zijn laffe daad te minimaliseren. De rechtbank rekent het de verdachte zeer ernstig aan dat aan de familie en vrienden van het slachtoffer met deze daad onherstelbaar veel leed is aangedaan. Doordat de moord op de vroege ochtend in een woonwijk is gepleegd, heeft hij veel angst, afgrijzen en gevoel van onveiligheid veroorzaakt.

Als strafverzwarend weegt de rechtbank mee dat de verdachte eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld. Voor de hoogte van de straf weegt tenslotte mee dat het motief voor de moord in de relationele sfeer ligt en is ingegeven door wraak.

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 14 februari 2008 Naar boven