Robeco breidt dienstverlening aan pensioenfondsen sterk uit

14/02/2008 16:53



Robeco Groep



Robeco zet sterk in op de trend dat pensioenfondsen hun vermogensbeheer geheel of gedeeltelijk uitbesteden. Al jaren verleent Robeco geïntegreerde vermogensbeheerdiensten aan pensioenfondsen. Met deze serviceverlening stelt zij het pensioenfondsbestuur in staat hun fiduciaire verantwoordelijkheid optimaal in te vullen; van beleggingsstrategie en -beleid tot en met overzichtelijke rapportages. Robeco kan pensioenfondsen hierdoor integraal adviseren over hun portefeuille, inclusief essentiële thema's zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid.

Robeco heeft vorig jaar besloten om verder te investeren in deze dienstverlening. Daarom is in Zwitserland Corestone opgericht, een onafhankelijk van Robeco Groep opererende multi-manager met een ervaren internationaal georiënteerd team. Corestone maakt gebruik van een systeem waarbij internationaal "best of breed" managers worden geselecteerd en op holdingbasis worden beoordeeld, geanalyseerd en gecombineerd. Deze instrumenten en methodieken, met een bewezen track record, behoren tot de beste die wereldwijd verkrijgbaar zijn. Daarmee verschaft Corestone klanten inzicht in de mate waarin hun pensioenvermogen gevoelig is voor economische ontwikkelingen en andere trends. Nieuw is dat Corestone, dat onderdeel is van de Robeco Groep, klanten toegang zal verschaffen tot andere vermogensbeheerders.

Robeco Fiduciair Management biedt hiermee:

- geïntegreerde koppeling van vermogensbeheer aan de verplichtingen van het pensioenfonds
- selectie van de beste vermogensbeheerders, volledig onafhankelijk van Robeco
- integratie van belangrijke nieuwe ontwikkelingen zoals maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam beleggen
- volledige transparantie op het gebied van beleggingen en risicobeheer

Bestuursvoorzitter George Möller: "Als fiduciair manager ben je een vertrouwenspartner van het pensioenfonds. Wij weten wat in Nederland leeft en wat onze klanten bezighoudt omdat wij al jaren totaalservice op het gebied van vermogensbeheer aanbieden. Klanten krijgen rechtstreeks toegang tot de verantwoordelijke professionals in onze organisatie. Dat is echt vertrouwen geven en zorg uit handen nemen. Harbor Capital, Robeco's Amerikaanse multi-manager, is reeds jaren uiterst succesvol in de Amerikaanse markt. Corestone borduurt voort op deze lange traditie."

Reinoud van Den Broek is verantwoordelijk voor Robeco's Fiduciair Management: "Pensioenfondsen moeten volledig inzicht hebben in al hun risico's en belangen. Als enige in de markt, kunnen wij dat nu op een volwaardige manier bieden. Pensioenfondsbesturen die het beleggingsbeleid hebben uitbesteed, kunnen met deze methodiek eenvoudig zien in welke sectoren en bedrijven zij via de onderliggende managers belegd zijn. Dat is met name relevant om verantwoording af te kunnen leggen aan de steeds kritischer wordende deelnemers, die eisen stellen aan het uitsluiting- en duurzaamheidbeleid. Deze fondsen zijn bij ons aan het juiste adres."

Gebaseerd op de behoeftes van het pensioenfonds selecteert Corestone vanuit Zwitserland de beste passende vermogensbeheerders in de wereld. Martin Mlynar, CEO van Corestone: 'Onafhankelijke managerselectie is cruciaal voor een geloofwaardige fiduciaire dienstverlening. En goed onderbouwde en transparante managerselectie en portefeuilleconstructie is onze kernactiviteit. We zijn erg blij dat we samen met Robeco, pensioenfondsen hierbij kunnen helpen.'

Over Robeco
Robeco, opgericht in Rotterdam in 1929, biedt beleggingsproducten en -diensten voor institutionele en particuliere beleggers wereldwijd. Het beheerd vermogen bedraagt circa EUR 146 miljard (per 31 december 2007).

Het productaanbod omvat aandelen- en vastrentende beleggingen, geldmarkt- en vastgoedfondsen, en alternative investments, zoals private equity, hedgefondsen en gestructureerde producten. De verschillende strategieën worden beheerd in Rotterdam (hoofdkantoor), Parijs, Boston en New York.

Voor institutionele en zakelijke klanten heeft Robeco kantoren in Bahrein, België, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Japan, Luxemburg, Polen, Spanje, de Verenigde Staten en Zwitserland. Robeco heeft een banklicentie in België, Frankrijk en Nederland, waar rechtstreeks aan particuliere klanten wordt verkocht.

Robeco heeft een belang van 100% in Transtrend in Rotterdam en in Harbor Capital Advisors in Chicago. Verder heeft Robeco belangen in SAM Group (64%) in Zürich, in Canara Robeco Investment Management (49%) in Mumbai, en in AIM (40%) in Rijmenam (België).

Robeco is onderdeel van de Rabobank Groep, wereldwijd een van de weinige particuliere banken met de hoogste kredietwaardigheidbeoordeling van Moody's en Standard & Poor's. Daarnaast heeft Rabobank de hoogste 'sustainability cluster score', een beoordeling van de mens- en milieuvriendelijkheid van een organisatie, binnen de bancaire sector.





http://www.robeco.nl