PvdA Rotterdam

PERSBERICHT

Rotterdam, 14 februari 2008

Opstelten pakt PvdA-plan op

Van Heemst: "Goed dat er binnen 2 weken spoedberaad veilig ondernemen komt."

Burgemeester Opstelten heeft vanmiddag de PvdA fractie toegezegd dat binnen 2 weken het spoedberaad veilig ondernemen komt. Peter van Heemst stelde gisteren voor om zo'n spoedberaad te houden. Van Heemst wil voor winkeliers en kleine ondernemers komen tot meer, beter en sneller optreden om winkelovervallen tegen te gaan en daders sneller op te pakken.

Van Heemst is zeer bezorgd over de golf vaak gewelddadige overvallen die Rotterdamse ondernemers treffen. In de gemeenteraad lichtte hij het PvdA-plan als volgt toe: "Het loopt de spuigaten uit: een golf van roofovervallen en berovingen treft Rotterdamse winkeliers en kleine ondernemers. Dat is een probleem in onze stad, in de regio en landelijk: De toename van dit soort criminaliteit is enorm. Actie is dus geboden. Het is goed dat we er, steeds als dat moet, in deze raad aandacht aan besteden. Het is ook goed dat, keer op keer, de burgemeester uitrukt om met winkeliers ter plekke te bekijken wat er aan de hand is. Het is mooi dat de burgemeester ook terugkomt met resultaat: Dat was zo bij de Crooswijkseweg, op Katendrecht, de Hoogstraat en nu IJsselmonde."

"Maar we kunnen en mogen niet van incident naar incident hollen. De PvdA wil daarom een spoedberaad over veilig ondernemen," stelt de PvdA-fractievoorzitter. "Dat is een goede Rotterdamse aanpak", vervolgt Van Heemst: "Snel de koppen bij elkaar steken en dan aan de slag voor veilig ondernemen. We deden dat ook bij jongerenoverlast en bij de problematiek van Antilliaanse jongeren en ook hier is zo'n actie zeer op z'n plaats."

De PvdA wil bij dit spoedberaad alle betrokken partijen -de wethouder Midden- en Kleinbedrijf, maar vooral de winkeliers en kleine ondernemers zelf- om tafel.

De Kamer van Koophandel en het Platform Detailhandel staan achter het PvdA-plan.

De vraag die op tafel ligt is: wat kunnen en moeten we in Rotterdam beter doen om overvallen te stoppen en daders nog sneller op te pakken? De wethouder Midden- en Kleinbedrijf is één van de acht wethouders veiligheid. Hij moet ook zijn aandeel leveren om de stad, ook voor ondernemers, veiliger te maken.

"Wij willen dat de kleine ondernemers subsidie kunnen gaan krijgen voor het treffen van beveiligingsmaatregelen: Camera in de winkel, detectiepoortjes en een onderling alarmsysteem", stelt Van Heemst. "Wij willen dat er versneld met pin betaald kan worden: Als er minder in de kassa zit, is er minder voor een overvaller te halen."

De PvdA wil ook dat Rotterdam op een rij zet wat van de ministers van Economische Zaken en Justitie nodig is om het in onze stad beter te doen.




PvdA Rotterdam