Nuclear Research & consultancy Group (NRG)


NRG Nieuws: 13 februari 2008 - Scholieren Noord Holland in debat over kernenergie

Scholieren Noord Holland in debat over kernenergie

Petten, 13 februari 2008 Op vrijdag 15 februari a.s. vindt op de Berger Scholengemeenschap in Noord Holland een groot scholierendebat plaats over kernenergie. Opdat de leerlingen goed beslagen ten ijs komen, verzorgen kernenergie deskundigen van NRG voorafgaand aan het debat een aantal bloklessen kernenergie. Tijdens deze lessen staan de voor- en nadelen van nucleaire energieopwekking centraal. Speciale aandacht is er voor de energieproblematiek en de bijdrage van kernenergie aan een betrouwbare, betaalbare en schone energievoorziening van de toekomst. Belangrijk doel van deze lessen is niet alleen kennis over (kern)energie te verdiepen, maar ook dat de scholieren hun eigen mening leren vormen en daarover te debatteren.

NRG vindt het van groot belang dat scholieren zich realiseren dat een wereldwijd energieprobleem dreigt en dat er maatregelen moeten worden genomen om die het hoofd te bieden. Dat betekent dat er nu keuzes moeten worden gemaakt voor de energievoorziening van de toekomst. Daarbij is in de visie van NRG, naast energiebesparing en een aanzienlijke groei van het aandeel hernieuwbare bronnen, nucleaire energie onmisbaar.

De vraag naar energie zal de komende decennia meer dan verdubbelen. Het aandeel hernieuwbare bronnen, zoals wind en zon, in de energiemix neemt mondjesmaat toe. Volgens de meest optimistische schatting zal in 2020 circa 20% van de energievoorziening hernieuwbaar kunnen zijn. Het is dus logisch en goed dat de discussie over kernenergie weer volop wordt gevoerd. De techniek heeft immers niet stilgestaan. In de afgelopen jaren is er heel wat verbeterd, zo produceert een moderne reactor veel minder afval en is er een oplossing voor de lange levensduur van het radioactief afval gevonden.

Het debat in Bergen is onderdeel van een reeks NRG gastcolleges over kernenergie, radioactiviteit en straling voor scholieren. NRG verzorgt deze dit jaar voor het eerst voor klassen in het voortgezet onderwijs in Noord Holland. In het kader van de lessen Natuurkunde, verzorgen de NRG stralingsdeskundigen tevens een practicum waarbij leerlingen zelf ontdekken hoe je straling kunt meten en er veilig mee kunt werken.

NRG ontwikkelt en levert duurzame nucleaire technologie voor energie, milieu en gezondheid