Gemeente 's-Hertogenbosch

14-02-2008
Brede aanpak milieu in milieu-uitvoeringsprogramma 2008

In 2008 richt het college zich op een brede milieuaanpak: bodem, water, lucht, bedrijven, veiligheid en communicatie. Extra accent ligt op de aanpak van het klimaat, water en luchtkwaliteit. Dit staat in het milieu-uitvoeringsprogramma voor 2008.

Luchtkwaliteit
In 2008 neemt het college veel maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Vervuilende vrachtauto's worden uit de binnenstad geweerd. Ook stimuleert de gemeente om auto's op aardgas te laten rijden, omdat ze minder vervuilen dan gewone auto's. Inmiddels heeft de gemeente er zelf al 13 aangeschaft. In 2008 komt er een pompstation voor aardgas. De gemeente onderzoekt momenteel of aanplant van groen om de luchtvervuiling tegen te houden. In het voorjaar presenteert het college een plan van aanpak waarin alle maatregelen staan om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Klimaat en energie
Het college gaat in 2008 meer doen aan energiebesparing. Huishoudens met lage inkomens krijgen gratis advies over energiebesparing. Nieuwe woningen worden extra energiezuinig gebouwd. Woningcorporaties zorgen bij renovatie voor goede isolatie en dubbel glas zodat energielabel B wordt bereikt. Bedrijven moeten aan wettelijke eisen voor energiebesparing voldoen, de gemeente controleert dit.

Water
In 2008 maken de gemeente, de Waterschappen en Brabant Water een nieuw `waterplan'. Het plan beschrijft de partijen gezamenlijk gaan doen om ook in de toekomst droge voeten te houden. In de wijk West komt in 2008 meer ruimte voor regenwater. Nieuwe vijvers en sloten vangen regenwater op als het hard regent. Daardoor ontstaat er geen wateroverlast op straat en wordt schade voorkomen. In en om stad zet de gemeente zich in om de waternatuur te versterken, bijvoorbeeld met natuurvriendelijke oevers. Dit gebeurt nu al aan één oever van de Dommel in het centrum.

Milieupolitie
Afgelopen jaar heeft de milieupolitie 4.000 klachten afgehandeld. De verwachting is dat in 2008 1.000 meer klachten afgehandeld worden. Sinds de invoering van het Meldpunt Openbare Ruimte neemt het aantal klachten toe, vooral over het illegaal storten van afval. De milieupolitie neemt in de loop van het jaar auto's op aardgas in gebruik.