Antiqui Kunst- en Antiekbeurs in de Baronie van Breda


HOEVEN, 20080204 -- U kent Antiqui niet? En uw lezerspubliek evenmin? Dan is voor u - als redactie - nu het juiste moment om daar verandering in te brengen. Bezoekt u - en uw lezers - daarom van 14 t/m 17 februari 2008 Antiqui, de prins onder de intieme kunst- en antiekbeurzen in ons land.

Op Antiqui Kunst- & Antiekbeurs brengen vijfentwintig exposanten uit Nederland en Vlaanderen het mooiste en meest bijzondere dat ze in huis hebben. Ze tonen het graag en vertellen er gedreven over. Een beurs met vijfentwintig antiquairs en kunsthandelaren, die borg staan voor een verrassend verscheidenheid aan meubelen, schilderijen en sculpturen, ceramiek, glas, zilver en juwelen in een brede prijsklasse. Maar ook wie van Oosterse kunst houdt, iconen of van art deco, wie een mooie klok zoekt of landkaart, of uit is op zomaar iets aardigs, aparts of decoratiefs, slaagt op Antiqui.

Antiqui wordt gehouden in conferentiecentrum Bovendonk in het dorpje Hoeven, gelegen in de Baronie van Breda. Bovendonk is een indrukwekkend neorenaissance monument, honderd jaar geleden als seminarie gebouwd door de bekende architect Pierre Cuypers. De gehele benedenverdieping, inclusief de stijlvolle bibliotheek, staan dan ter beschikking van elke kunst- en antiekliefhebber. Parkeren vormt geen probleem en is kosteloos..

Een keuze uit het aanbod aan bijzondere voorwerpen.

Een van de interessantste schilderijen op Antiqui is Spaanse danseres van Isaac Israëls (1865-1934). Eenvoudig van compositie, beperkt in zijn palet van groenen en blauwen. Maar een doek waarop de schilder in de hem kenmerkende vlotte en rake impressionistische toets de Spaanse flamencodanseres in al haar schoonheid en vurige trots raak wist te treffen. Israëls heeft zijn leven lang veel gereisd. Aan zijn verblijf in Spanje in 1899 is dit schilderij een herinnering.

Een tijd zat Israëls in Londen. Ook Indonesië kende hij, maar zijn langste verblijf in het buitenland was in Parijs, van 1905 tot 1913. Hier kwam hij in de ban van de impressionisten en hun schilderwijze. Uit die Parijse jaren dateert Stoomcaroussel op Montmartre. In dit werk toont hij zich ook in pastel een rasimpressionist en is de vaart en zwier van de draaimolen in een wirwar van kleurige vlakken, vegen en strepen virtuoos weergegeven.

Een brandewijnkom gemaakt door de Groningse zilversmid Pieter Kleiwert in 1700. Ovaal van vorm en met 'staande' oren. Zulke kommen kreeg de kraamvisite gepresenteerd met boerenjongens - rozijnen op brandewijn. Met een gelegenheidslepel kon iedereen een schep nemen.

Een mooi paar Lodewijk XVI zoutvaatjes met parelrandjes op klauwpootjes en met blauwglazen bakjes. De zoutvaatjes zijn gemerkt: naast het meesterteken van Willem Pont, de zilversmid, en het stadswapen voor Amsterdam heeft hij er de jaarletter voor 1785 op laten afslaan.

Een blikvanger op Antiqui: een stel hoge ceramiekvazen, ingelegd met een decor van sterk gestileerde pauwenveren in zwart-wit, tegen een geel gekleurd fond. Dit door Amstelhoek vervaardigd stel heeft hoogstwaarschijnlijk gestaan op de presentatie van de fabriek op de Eerste Internationale Tentoonstelling van Moderne Decoratieve Kunst in Turijn in 1902.

Een groot winterlandschap met schaatsers en een koek-en-zopietent van Charles Leickert (18016-1907). Deze bekende romantische schilder is nog altijd even geliefd om zijn vlot geschilderde en kleurige landschappen. In 1848 kwam Leickert in Amsterdam wonen en schilderde hij gezichten op het IJ, vaak bedekt met sneeuw en ijs. Dit wintergenre had hij van zijn leermeester Andreas Schelfhout overgenomen.

Een prachtig stadsgezicht in Zutphen van Johannes Klinkenberg (1852-1924). Deze meester van het zonovergoten stadsgezicht geeft hier een blik op de Wijnhuistoren vanaf de Groenmarkt. Heel gedetailleerd geeft hij huizen en gevels weer met een heel eigen palet. Vooral de kleur en de bijzondere lichteffecten zijn typerend voor deze kunstenaar.

Een muziekdoos, rond 1840 vervaardigd door Nicole Frères. Muziekdozen zijn houten kistjes met daarin een of meer cilinders, voorzien van metalen pinnetjes die tegen de tanden van een metalen kam stoten. De verschillende lengten van de tanden zorgen voor de hoogte in toon. Nicole Frères was van 1815-1881 in Genève gevestigd en maakte naam met zijn cilinderspeeldozen van hoge kwaliteit.

Wandelaars in de buurt van Louveciennes, geschilderd door Pierre Vauthier (1845-1918). Fraai en kleurrijk realisme van een Franse schilder die doof was en zeer getalenteerd. Het landschap is gesitueerd in de omgeving van Parijs, waar Vauthier bij voorkeur werkte.

Een Engels miniatuur lantaarnklokje. Robuust gebouwd, maar decoratief. Het is gesigneerd Hamley, London. Het kleine formaat duidt erop dat zo'n klokje gemakkelijk mee op reis te nemen was. Het type wordt dan ook beschouwd als de voorloper van de reiswekker.

Een Engelse bureau-bookcase, oftewel een bureau met opstand, rond 1770 vervaardigd. Gefineerd met mahoniehout. Dit soort compacte meubelen combineert een secretaire met een boekenkast die erboven is geplaatst. De stijl is classicistisch en dus strak. Het meubel is goed van verhoudingen en heeft een mooie patina.

Een tableau met - heel apart - tien miniaturen van personen uit families Matthes, Wernier en Foeks. Zij leefden in ons land in de periode 1720 tot 1820. De miniaturen zijn geschilderd door een onbekende miniaturist.

Het schilderij De Stoomtram - De Maas buurtspoorweg te Gennep van Henri Maas (1906-1982). Een voorstelling die niet alleen het hart van liefhebbers van het stadje Gennep sneller doet kloppen, maar ook van hen die verknocht zijn aan de geschiedenis van oude trams en spoorwegen. Maas geeft hier een dag van vroeger weer, waarop, de straten nog nat van de regen, de blauwe tram prominent is afgebeeld. Stilstaand voor het raadhuis van Gennep met zijn achtkantige traptoren gebouwd in de stijl van de Neder-Rijnse renaissance.

Prachtig bewaard bleef een Koptische textielfragment met de voorstelling van St. Joris en de draak. Het weefsel is 6de-eeuws en heeft nog zijn oorspronkelijke kleuren behouden. Koptische textilia komen uit Egypte en dateren uit de periode dat het land christelijk was. Kopten zijn de oorspronkelijke Egyptenaren. Hun kleren en gewaden waren doorgaans van linnen, de mooiste afgezet met decoratieve randen, gevuld met allerlei patronen en afbeeldingen van bloemen, dieren en mensfiguren. Hier St. Joris te paard die de draak (zinnebeeld van de duivel) verslaat.

Op Antiqui Kunst- & Antiekbeurs worden voorwerpen gekeurd op echtheid en beurswaardige kwaliteit - een veilig gevoel!

Antiqui Kunst- & Antiekbeurs

Datum: 14 t/m 17 februari 2008
Plaats: Conferentie-oord Bovendonk, Hofstraat 8, Hoeven

Open: Donderdag 14 februari 16.00 - 21.00 uur
Vrijdag 15 februari 11.00 - 19.00 uur
Zaterdag 16 februari 11.00 - 19.00 uur
Zondag 17 februari 11.00 - 18.00 uur





Antiqui Kuns- & Antiekbeurs