Ingezonden persbericht


(11 februari 2008 - Bericht van Laka, NVMP en SP)

P E R S B E R I C H T


Bijeenkomst van experts over verarmd uranium (DU) in wapensystemen

Amsterdam, 11 februari 2008 -
Komende donderdag 14 februari vindt in Amerfoort een seminar plaats over de risico's van het gebruik van verarmd uranium in wapensystemen.

Het gebruik van verarmd uranium ('depleted' uranium of DU) in wapensystemen is omstreden. Beleidsmakers beschouwen het gebruik van dit radioactieve zware metaal als legitiem, omdat er (nog) geen statistisch significant oorzakelijk verband is vastgesteld tussen blootstelling aan DU en
gezondheidsklachten. Toch is de bewijslast voldoende om tot dringende actie over te gaan. Op een bijeenkomst
georganiseerd door de stichting Laka, de NVMP en de SP met steun van de vakbonden voor militair personeel (AFMP, ACOM), pleiten deskundigen op basis van huidige inzichten voor een moratorium of zoals Wim van den Burg (AFMP) voor een verbod (AFMP) op het gebruik van uraniumwapens.

Het seminar over de risico's van het gebruik van DU in wapensystemen vindt donderdag 14 februari plaats in de Amershof, Snouckaertlaan 11, Amersfoort, van 19.00 - 22.00 uur in de grote zaal. De sprekers op deze bijeenkomst treden ook op als getuige-deskundigen dezelfde ochtend tijdens een rondetafeloverleg, georganiseerd door de Vaste Kamercommissie Defensie van 10:30 tot 12:30 uur in de Troelstrazaal in het gebouw van de Tweede Kamer. Tijdens de hoorzitting en het seminar zullen de sprekers vanuit verschillende disciplines en invalshoeken deze dringende oproep helder maken voor de toehoorders. Keith Baverstock heeft twaalf jaar gewerkt als onderzoeker en adviseur bij de WHO. Volgens hem is deze VN-organisatie gevoelig voor politieke druk om
wetenschappelijke feiten over DU weg te laten. Jawad Al-Ali is hoofd van de afdeling Oncologie van het Academisch Ziekenhuis in Basra, Irak, en zal vertellen over zijn waarnemingen van verhoogde incidenties van kanker en geboorteafwijkingen. Avril McDonald spreekt over het militair gebruik van DU in het licht van het Internationaal Humanitair Recht. Samen met andere juristen heeft ze een nieuw boek hierover gepubliceerd. John LaForge van Nukewatch geeft een toelichting op de situatie in de VS en Henk van der Keur van de stichting Laka spreekt over de herkomst, eigenschappen en (militaire) toepassingen van DU.

De aanleiding voor het rondetafeloverleg was het stemgedrag van Nederland in de Eerste Commissie van de VN inzake een resolutie over DU. Met de VS, het VK, Israel en Tsjechie stemde Nederland tegen een resolutie voor nader onderzoek naar de gezondheidsrisico's van DU.

Al in de aanloop naar de Irak-oorlog van 2003 stelde de prestigieuze Britse Royal Society in haar persbericht dat het gebruik van DU vooral een politiek probleem is. Dat werd nog weer eens bevestigd in een brief van Verhagen aan de Tweede Kamer. Hij stelt: 'Nederland in de Eerste Commissie tegen deze resolutie gestemd omdat de resolutie stelde dat verarmd uranium 'potential harmful effects' heeft.' Verhagen verwijst naar een WHO beleidsrapport, maar rapporten van serieuze onderzoekers blijven onvermeld. Waaronder die van het radiobiologisch onderzoeksinstituut van het Pentagon (AFRRI) die de risico's van DU al jaren kenschetsen als 'potential carcinogenic', 'potential mutagenic' en 'potential genotoxic'. Deze bewijzen op basis van laboratoriumproeven nopen juist tot dringend nader onderzoek.

-------

Noten voor de pers

Henk van der Keur (Laka) 06-30273542

Hans van Iterson (NVMP) 030-2722940

Meer achtergrondinformatie:

http://www.bandepleteduranium.org

http://www.wise-uranium.org/indexd.html#MILDU

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Laka, NVMP en SP