Gemeente Culemborg

Luchtkwaliteit niet altijd goed
(13 februari)

De gemeente Culemborg heeft een onderzoek uitgevoerd naar de luchtkwaliteit in de gemeente. Hieruit blijkt dat de lucht niet overal even schoon is. Zo werden in 2006 aan de Stationsweg/Stationssingel en langs de snelweg A2 de wettelijke normen overschreden voor fijn stof (PM10) en stikstofdioxide (NO2). De gemeente bekijkt momenteel samen met Regio Rivierenland en de provincie Gelderland hoe de lucht schoner kan worden.

De oorzaak van de overschrijding aan de Stationsweg/Stationsingel is het stagnerende verkeer in combinatie met woningen langs de weg. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om de doorstroming op deze weg te verbeteren. De gemeente berekent later dit jaar opnieuw de luchtkwaliteit op deze locaties.

De normen voor de luchtkwaliteit liggen vast in de wet Milieubeheer. Onderdeel van de wetgeving is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Lucht (NSL). In het NSL werken overheden samen om de luchtkwaliteitsknelpunten op te lossen. De overschrijdingen in Culemborg worden hierin ook meegenomen. De provincie Gelderland stelt geld ter beschikking om de knelpunten op te lossen. Regio Rivierenland begeleidt het traject.