Ingezonden persbericht

Statenfractie Noord-Holland

P E R S B E R I C H T ONDER EMBARGO tot 14 februari 08, 10:30 uur

D66 ZET MANTELZORGERS IN HET ZONNETJE
Purmerend, 12 februari 2008

Op Valentijnsdag gaan D66Purmerend en D66Noord-Holland de vrijwilligers die in het Waterlandziekenhuis actief zijn een hart onder de riem steken. Het gaat om een groep van 130 vrijwilligers die verschillende taken verrichten. Zonder hun inzet zou het ziekenhuis niet kunnen functioneren en dat mag volgens D66Noord-Holland en D66Purmerend meer aandacht krijgen. Dat verdienen deze hardwerkende vrijwilligers.

17e Valentijnsactie op rij
Sinds 1992 steekt D66Noord-Holland op Valentijnsdag vrijwilligers en organisaties op het gebied van welzijn, zorg, sport en cultuur een hart onder de riem. "Zonder hen zou het leven een stuk minder aangenaam zijn voor vele Noord-Hollanders", aldus Joke Geldhof, fractievoorzitter D66Noord-Holland. "Dit 17e jaar is de keuze gevallen op mantelzorgers. Deze mensen hebben het vaak zwaar. Zorgen voor een zieke of gehandicapte in de naaste omgeving is niet eenvoudig. De mantelzorgers doen het met liefde, maar soms komt hun eigen huishouden in de knel of komt de mantelzorger niet meer aan zichzelf toe. Zij verdienen het om in het zonnetje te worden gezet."

Vrijwilligers bij het Waterlandziekenhuis
Op aanraden van D66Purmerend zijn de vrijwilligers bij het Waterlandziekenhuis uitgekozen. Zij geven ondersteuning bij allerlei werkzaamheden, zoals vervoer van patiënten van verpleegafdeling naar operatiekamer en onderzoeksafdeling, het vervoer van onderzoeksmaterialen tussen Volendam en het ziekenhuis, met een golfcar patiënten van hun auto naar de hoofdingang brengen en in de polikliniek en de hal als gastvrouw optreden. Daarnaast helpen ze patiënten direct, bij het voorlezen van kranten en het verzorgen van bloemen. Heel belangrijk is dat zij de mantelzorgers van patiënten zelf ook ontlasten.

D66-raadslid in Purmerend Rob Sampimon: "Ze vervullen een dubbelfunctie. Deels doen de vrijwilligers zelf aan een vorm van mantelzorg en anderzijds ondersteunen ze andere mantelzorgers. Vooral dat laatste is heel belangrijk. Mantelzorg, hoe graag je het ook doet, kan een enorme druk geven op je eigen leven. Dan is het prettig om af en toe zelf even wat meer lucht te krijgen, waardoor je weer een stoot energie krijgt om de zorg voor je naaste op te pakken."
---