Gemeente Spijkenisse


Start aanleg aardwarmtesysteem voor Rokade

14 februari 2008

Toren Rokade
Op dinsdag 19 februari 2008 verrichten wethouder Centrumplan Gert-Jan 't Hart, wethouder Ruimtelijke Ordening en Milieu Christel Mourik en directeur Ballast Nedam Bouw West Peter van Dijk samen de aftrap voor de start van de bouw Rokade.

De handeling vindt plaats om 9.00 uur op de bouwplaats aan de Hongerlandsedijk. Rokade is de tweede toren in het plan De Dijk van de Elementen. Voordat de heipalen van het gebouw de grond in gaan, worden eerst de buizen voor het innovatief verwarmingssysteem tot 120 meter diep geboord. Deze klus duurt circa 5 tot 6 weken. Het bedrijf Giesbers & Van der Graaf Ballast levert de warmtetechniek. Ontwikkelaar van de 113 meter hoge toren Rokade is Ballast Nedam Bouw. De locatie De Elementen wordt gezamenlijk ontwikkeld en gerealiseerd door Ballast Nedam, Dura Vermeer en Vorm.

Aardwarmte als duurzame energie
Ook bij Rokade is gekozen voor gebruik van geothermische energie (aardwarmte). Via een ondergronds stelsel van leidingen wordt aardwarmte op een diepte van 120 meter in de winter aan de bodem onttrokken. Deze warmte komt door een middel van een distributiesysteem van water in de appartementen. Het water heeft aan het begin van de winter een temperatuur van 12 graden Celsius. In elk appartement staat een warmtepomp om het water op de gewenste comfortabele temperatuur te brengen. Zo'n warmtepomp is qua werking vergelijkbaar met een koelkast. Maar waar bij een koelkast de warmte (aan de achterkant) juist verloren gaat, wordt het hier gebruikt voor de vloerverwarming die door het gehele appartement ligt. In de appartementen zijn radiatoren dus niet nodig. Zomers werkt het systeem als koeling.

Rokade spaart het milieu en gaat snel van start Wethouder Mourik is blij met het gebruik van aardwarmte. "Rokade is alweer het derde project waar deze vorm van duurzame energie wordt toegepast. Eerder gingen De Zomertuinen en De Vier Werelden voor. Zo'n 600 woningen in Spijkenisse maken dan gebruik van aardwarmte. Het milieu wordt daarmee weer een beetje gespaard". En wethouder 't Hart roemt de snelheid die de ontwikkelaars tonen bij de bouw van De Elementen `het uniek te noemen dat zo snel na de start van De Vier Werelden nu al de werkzaamheden starten voor Rokade. Daarmee laten wij zien dat de gemeente Spijkenisse een betrouwbare partner is die zijn afspraken nakomt. Ook richting andere overheden.'