Ingezonden persbericht


Samenwerking belooft toegevoegde waarde

Grensoverschrijdende agribusiness was het thema tijdens de bijeenkomst van de Nederlands-Duitse Businessclub Kleve

Samenwerking belooft winst ­ voor beide kanten. Dit was tijdens de maandelijkse "Jour Fix" van de Nederlands-Duitse Businessclub Kleve de strekking van het verhaal van Uwe Bons van het regionale netwerk "Agrobusiness Niederrhein". "De regio tussen Viersen, Wesel en Kleve is een van de belangrijkste tuinbouwgebieden van Duitsland, het gebied van de Nederrijn en de regio Venlo vormen samen zelfs het grootste productieareaal van deze aard in Europa", wist Bons te vertellen. De agribusiness heeft volgens Bons sinds jaren een vaste plaats in het gebied van de Nederrijn. Niet alleen levensmiddelenproducenten, ook bijzondere kennisspecialisten op medisch en logistiek gebied en het agritoerisme maken deel uit van deze sector. Als economische sector, zo Bons, is de agribusiness niet meer weg te denken aan de Duitse Nederrijn. De complete productieketen binnen de land- en tuinbouw breidt zich hier steeds verder uit.

"Het platform `Agrobusiness Niederrhein` heeft tot doel, de krachten van onze regio te bundelen en in het kader van de internationale competitie tussen de Europese regio's een zo goed mogelijke uitgangspositie te bereiken", vertelde Bons. "Door de nabijheid van de Nederlands-Duitse grens heeft dit gebied een aanzienlijk economisch ontwikkelingspotentieel. Daarom moeten we onze activiteiten vooral afstemmen op de nauwe samenwerking met een organisatie als het ondernemersnetwerk greenport Venlo." Te meer omdat Venlo in 2012 de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade gaat organiseren, waarbij in de maanden tussen mei en oktober van dat jaar 2,5 miljoen bezoekers worden verwacht.

Grensoverschrijdende samenwerking is voor Freddy Heinzel, de voorzitter van de Nederlands-Duitse Businessclub Kleve, die tijdens deze "Jour Fix" ook deelnemers van het Nederlands-Duitse "portaalproject" mocht ontvangen, sinds jaren vanzelfsprekend. Of hij de plannen van een Nederlandse investeerder die tussen Straelen en Venlo op een areaal van zo'n 120 hectaar broeikassen wil gaan bouwen, toejuicht of met argwaan bekijkt, wilde Heinzel van Uwe Bons weten. "Nou ja, vergeleken met Nederland zijn wij hier in het gebied van de Nederrijn, zelfs in Duitsland, maar kleine jongens", antwoordde Bons, die in het grensstadje Straelen voor de

bevordering van de locale en regionale economie verantwoordelijk is. "Deze ontwikkeling kun je niet tegenhouden. Vandaar moet je de voor- en nadelen van zo'n vestiging afwegen. Per slot van rekening, vindt Bons, moet de regio Straelen ook de natuurbescherming en het toerisme in acht nemen. Maar ook al zou zo'n gigantisch broeikassenareaal iedere voorstelling van de mensen in de regio te boven gaan ­ als dit glaspaleis er al mocht komen, vindt Bons, zou ook de regio Nederrijn binnen een samenwerkingsverband met de buren hiervan moeten profiteren.

Nederlands-Duitse Businessclub Kleve
Website: www.denis.org
Kontaktperson: José de Baan,
E-Mail: businessclub@denis.org

Fon: +49 (0)2821/ 77 57 0
Fax: +49 (0)2821/ 77 57 75

E-Mail: businessclub@denis.org Web: http://www.denis.org
i


---- --