Stichting Wemos

Nieuw Wemosrapport: Een bittere pil

'Een groot probleem is in mijn ogen dat er in het Westen zo'n grote vraag is naar steeds weer nieuwe en betere geneesmiddelen, dat soms veel gerechtvaardigd lijkt om die op de markt te brengen,' aldus prof. dr. Heleen Dupuis in Een bittere pil, de nieuwe Wemospublicatie over medicijnproeven in ontwikkelingslanden.

Wemos wijst in Een bittere pil op de risico's die verbonden zijn aan het uitvoeren van geneesmiddelenonderzoek met mensen in ontwikkelingslanden. Ook draagt Wemos concrete maatregelen aan om de positie van deze kwetsbare proefpersonen beter te beschermen. Kern van Wemos' pleidooi is de oproep tot 'eerlijke' medicijnen, medicijnen die op ethisch verantwoorde wijze zijn getest. Medicijnen die hieraan niet voldoen, moeten worden geweerd van de Europese markt, aldus Wemos.

In het boekje komen deskundigen aan het woord. Eén van hen is dr. Amar Jesani, coördinator van het Indiase Centre for Studies in Ethics and Rights: 'Veel Indiase artsen die betrokken zijn bij klinisch onderzoek ontvangen enorme sommen geld voor het werven van patiënten. Dat leidt tot conflicterende belangen, waarvan de patiënten het slachtoffer zijn. De financiële barrières die ze tegenkomen wanneer ze medisch zorg nodig hebben, dwingen hen de ogen te sluiten voor de mogelijke risico's van klinisch onderzoek.' Ook de Pfizer-case, waarbij aan Nigeriaanse kinderen het experimentele Trovan werd toegediend, wordt besproken.

Download Een bittere pil (pdf-formaat).

Meer informatie Contactpersoon: Leontien Laterveer, Communicatiemedewerker Medicijnen, via e-mail (leontien.laterveer@wemos.nl) of telefonisch (020-435 20 50, 06-10 30 58 90).

Naar aanleiding van de publicatie in dagblad Trouw volgt later vandaag (19 februari) een persbericht.

Morgen (20 februari) wordt Een bittere pil aangeboden aan Europarlementariërs Dorette Corbey (PvdA) en Maria Martens (CDA) in Straatsburg.

Nota bene: Mevrouw Dupuis is niet beschikbaar voor interviews.

Meer lezen over dit onderwerp en Wemos' werk.