Ministerie van Defensie

19-02-2008 08:50

ONDERZOEK GESNEUVELDE MILITAIREN AFGEROND

Commandant der Strijdkrachten, generaal Dick Berlijn, heeft zijn onderzoek naar de incidenten in Deh Rawod afgerond. Minister Van Middelkoop heeft de Tweede Kamer dinsdagmorgen hierover per brief op de hoogte gesteld. De bevindingen van het onderzoek zijn ter beschikking gesteld aan het Openbaar Ministerie.

Uit het onderzoek blijkt dat de twee Nederlandse militairen die vorige maand zijn gesneuveld in de omgeving van Deh Rawod, korporaal Aldert Poortema (22) en soldaat 1 Wesley Schol (20), en de zwaar gewonde soldaat-1 Marc van de Kuilen (20) zeer waarschijnlijk zijn getroffen door eigen vuur. De beide omgekomen Afghaanse militairen zijn zeker door Nederlands vuur omgekomen.

De drie incidenten hadden plaats in de nacht van 12 op 13 januari. Een operatie onder de naam Kapcha As werd buiten Deh Rawod uitgevoerd door twee compagnieën van Task Force Uruzgan (TFU).

De betrokken families zijn gisteren op de hoogte gesteld van de bevindingen van het onderzoek. De Nederlandse militaire collegaâs in Afghanistan zijn ter plaatse geïnformeerd.

Gerelateerde links:
Eigen vuur incidenten tijdens operatie Kapcha As Zie het origineel