Gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam start, in samenwerking met de Fietsersbond, op dinsdag 19 februari met de opleiding "Rotterdamse Fietsdocent".

Een groep van 16 personen start op het Afrikaanderplein met de driedaagse opleiding tot fietsdocent. Een professionele trainer van de Fietsersbond geeft deze opleiding. Vervolgens geven de nieuw opgeleide fietsdocenten zelfstandig fietscursussen aan onder andere basisschoolleerlingen, allochtone vrouwen en ouderen.

Met dit project zet de gemeente zich in om het fietsen in Rotterdam te stimuleren en de verkeersveiligheid in de stad te vergroten. Tijdens cursussen en informatiedagen leren de deelnemers fietsen of hun fiets- en verkeersvaardigheid te verbeteren. De fietscursus moet er ook aan bijdragen dat de deelnemers mobieler worden en aan meer sociale activiteiten kunnen deelnemen. Onder middelbare scholieren komen relatief veel verkeersongelukken met de fiets voor. Daarom worden basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 tijdens de fietscursus voorbereid op het fietsen naar de middelbare school.

Door het gebruik van de fiets te stimuleren kan de auto vaker blijven staan. Het project wordt gefinancierd door de Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit. Dit actieprogramma van de gemeente Rotterdam omvat 55 maatregelen voor de verbetering van de luchtkwaliteit.

Bron: dS+V, 18-02-2008