CDA

19 februari 2008

- Persbericht -

Roma-kinderen in EU vogelvrij

In veel EU lidstaten zijn Roma-kinderen letterlijk vogelvrij. Het gaat hierbij om minderjarigen die op straat muziek maken of bedelen.

CDA-Europarlementariërs Cornelis Visser (onderwijs) en Esther de Lange (binnenlandse zaken) maken zich hierover zorgen en hebben vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Cornelis Visser: 'Deze kinderen behoren triest genoeg tot het straatbeeld in de meeste grote Europese steden. Uit onderzoek is gebleken dat deze vaak erg jonge kinderen meestal uit Oost-Europa afkomstig zijn. Vaak zijn het Roma-kinderen uit Bulgarije of Roemenië. Deze kinderen horen gewoon in die landen op school te zitten maar verrichten in plaats daarvan een vorm van kinderarbeid en voldoen niet aan de nationale leerplichtwet. In Europa is vastgelegd dat ieder kind recht heeft op onderwijs.'

Bij navraag blijkt dat het voor hulpverleners lastig is om deze kinderen uit hun positie te halen. In Nederland kunnen noch het Bureau Jeugdzorg noch de Kinderbescherming of de politie er iets aan doen tenzij er duidelijk sprake is van verwaarlozing of van overlast.

Samenwerken
Beide Europarlementariërs willen van de Europese Commissie weten hoe in de verschillende lidstaten met het fenomeen van minderjarige straatmuzikanten wordt omgegaan en of er geen mogelijkheid is om op dit terrein tussen de landen te gaan samenwerken.

Esther de Lange: 'Iemand moet zich het lot van die kinderen aantrekken. Als landen onderling gaan uitwisselen hoe zij met het probleem omgaan en gaan samenwerken komt er wellicht een gezamenlijke aanpak die beter werkt dan de nationale. Want die werkt niet, zo kan iedereen constateren die in een grote stad loopt.'
---