Gemeente Bedum


Partners in 'JOT' tekenen samenwerkingsovereenkomst

19 februari 2008
Het team werd vorig jaar zomer al ingesteld naar aanleiding van overlast door groepen jongeren in het dorp Bedum. De samenwerking wordt nu geformaliseerd.

In het JOT hebben de volgende organisatie en instellingen zitting: gemeente, politie, het plaatselijk jongerenwerk, Bureau Jeugdzorg, het maatschappelijk werk en het HALT-bureau. Het team komt maandelijks bijeen. Het JOT probeert jongeren tot 23 jaar die risicogedrag vertonen in een zo vroeg mogelijk stadium te ondersteunen en begeleiden. Preventie vormt daarbij het sleutelwoord. Het team richt zich ook op de ouders/verzorgers van de jongeren in kwestie.

Na de oprichting van het team is een groep van 30 Bedumer jongeren die risicogedrag vertonen in beeld gebracht. Daarvan wordt inmiddels een aantal begeleid. De eerste resultaten zijn bemoedigend: na interventie van het JOT is het merendeel van de jongeren die begeleid worden niet meer in aanraking met de politie geweest en is het schoolverzuim flink afgenomen.

Met de samenwerkingsovereenkomst onderstrepen de betrokken partijen onder meer het belang van vroegtijdige signalering van risicogedrag, het belang van tijdige en adequate informatie-uitwisseling en de noodzaak van afstemming van de te bieden hulp door de betrokken instanties en organisaties.

Het Jongeren Opvang Team Bedum wordt gecoördineerd door de gemeente. Wethouder Stoffer Jan Haan van Jeugdzaken ondertekent de overeenkomst dinsdag namens het gemeentebestuur.