Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Friso Nijboer wint Glaspaleis Snelschaaktoernooi in Heerlen

Op zaterdag 16 februari werd in Heerlen het eerste Glaspaleis Snelschaaktoernooi gehouden. Met zeven grootmeesters en meesters en nog vele andere spelers met een flinke rating was het een uitstekend bezet toernooi. De opkomst was ook goed: met 123 spelers zat de speelzaal vrijwel vol.

Manuel Bosboom ging het beste van start en halverwege het toernooi stond hij een punt voor. De tweede toernooihelft was echter voor Friso Nijboer. Vooral zijn eindsprint was indrukwekkend. In de laatste drie ronden versloeg hij achtereenvolgens Yge Visser, Manuel Bosboom en Martijn Dambacher met 2-0 (iedere ontmoeting tussen spelers bestond uit twee partijen).

De tweede plaats ging gedeeld naar Erik van den Doel en Andrei Orlov van SV Voerendaal. De beste Limburgse speler was Martijn Dambacher met een gedeelde achtste plaats.

De eindstand was:

1. IGM Friso Nijboer 18½ (uit 22 partijen)

2. IGM Erik van den Doel, IM Andrei Orlov 17½ 4. IGM Aleksei Barlov, IM Dejan Bojkov 15½.

In het nevenprogramma gaf Hans Böhm een simultaanseance en hij verzorgde een sponsorclinic die zeventig belangstellenden trok. Er was ook flinke belangstelling van de Limburgse pers. Zowel het Limburgs Dagblad als TV Limburg en L1, de andere Limburgse televisiezender, besteedden aandacht aan de wedstrijd. Daaraan zullen de goede publiciteit vooraf en de fraaie speellocatie ongetwijfeld hebben bijgedragen.

Uitvoerige informatie over het toernooi is te vinden op de toernooisite.

---

Massale opkomst bij Kids First Trofee in Almere

Op zaterdag 16 februari werd in Almere gestreden om het Kids First Schoolschaakkampioenschap voor basisscholen. Een dergelijk toernooi is op zich niet bijzonder. Wel opmerkelijk is het grote aantal scholieren dat ieder jaar in Almere meedoet. Zevenenzestig teams van de basisscholen uit Almere met ieder vier schakers en een team van de Oranje Nassauschool uit Muiden streden fel om het kampioenschap en om tien plaatsen voor de regionale finales in Amsterdam.

De gele brigade van Montessorischool Stad liet er geen gras over groeien. De school waar onder leiding van Louise van der Kolff, Henk Karg en Orlando Trustfull meer dan vijftig kinderen schaakles krijgen, leverde niet alleen in kwantiteit maar ook in kwaliteit een prima prestatie. Negen van de 68 teams werden door deze school geleverd en na zeven spannende ronden stonden de eerste twee teams van Montessorischool Stad op de eerste en tweede plaats. De winnaar van vorig jaar, Het Zonnewiel, wist met een uiterste krachtsinspanning in de laatste ronde te voorkomen dat het hele podium uit teams van de Montessorischool zou bestaan. Het winnende team bestond uit Jari Bonsee, Richard van Pareren, Sanjay Thakoerdin en Jerry van Buuren.

Montessorischool Stad (drie teams), Het Zonnewiel (twee teams), De Caleidoscoop, De Vedelaar, Vrije School Raphael, De Waterspiegel en De Flierefluiter wisten zich te plaatsen voor de regionale finales in Amsterdam. Deze regionale finales zijn weer een opstap naar de Nederlandse kampioenschappen voor basisscholen.

Een volle bak in Almere

Enige wetenswaardigheden:

- Er deden 68 teams van vier kinderen mee

- Met invallers waren er ongeveer 320 spelers actief
- In totaal werden 952 partijen gespeeld

- Naar schatting zijn er 40.000 zetten uitgevoerd
- Financiële bijdragen van Kids First Kinderopvang en de Gemeente Almere en automatiseringsondersteuning van MUMPS
- Op een aantal scholen in Almere wordt serieus schaakles gegeven
- Twintig vrijwilligers onder leiding van Ton Sprong van Schaakvereniging Almere zijn in touw geweest om alles in goede banen te leiden.

---