Technische Universiteit Eindhoven

Rutger van Santen fellow van US Academy of Engineering

Geplaatst: 19 februari, 2008

TU/e-hoogleraar Rutger van Santen is benoemd tot fellow van de Amerikaanse National Academy of Engineering (NAE). Daarmee bevindt hij zich in het selecte gezelschap van 194 niet-Amerikaanse leden van deze academie. Er zijn slechts drie andere Nederlanders lid van de NAE.

Rutger van Santen. Foto: Bart van Overbeeke

De benoeming hoort tot de hoogste onderscheidingen die een ingenieur ten deel kunnen vallen. De NAE kent Van Santen, hoogleraar bij de faculteit Scheikundige Technologie, het lidmaatschap toe voor zijn pionierswerk op het gebied van reactiemechanismen in heterogene katalyse. Belangrijke reacties die hij bestudeerde, zijn onder meer de omzetting van koolwaterstoffen met vaste zuren en selectieve oxidatie van olefinen. Beide reacties zijn van belang voor de petrochemische industrie.

Van Santen was van september 2001 tot april 2005 rector magnificus van de TU/e. Hij werd in 2005 door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen benoemd tot KNAW-hoogleraar. In 1997 ontving hij van onderzoeksorganisatie NWO de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding voor wetenschappers.

Een van drie andere Nederlandse NAE-leden is ook aan de TU/e verbonden: Rik Huiskes, hoogleraar bij Biomedische Technologie. Disclaimer
Print deze paginaOver de site