Rijksuniversiteit Groningen

Oratie: Regelen met balans

Datum: 26 februari 2008

Korte inhoud van de oratie van prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, hoogleraar Discrete Technologie en Productieautomatisering:

Scherpen belicht in haar oratie de verschillende typen balansen in het wetenschappelijk onderzoek naar regelsystemen en in het onderwijs voor Technische Bedrijfkunde. Als gevolg van technologische ontwikkelingen en een beter begrip van diverse fysische verschijnselen worden de modellen die dit beschrijvensteeds complexer. Om de bijbehorende systemen te kunnen regelen, moeten nieuwe regelmethoden ontwikkeld worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verschillende balansen, zoals bijvoorbeeld energie- en vermogensbalansen, maar ook balansen die samenhangen met de actuatoren en sensoren. Scherpen zal duidelijk maken dat hiermee significante complexiteitsreductie van de modellen bereikt kan worden. Daarnaast zijn deze balansen van belang voor het systeemontwerp.

In de oratie wordt o.a. besproken hoe deze aanpak toegepast kan worden op complexe industriele systemen, zoals productierobots, nieuwe energiesystemen (bv. micro warmtekrachtkoppeling), en high tech systemen uit de ruimtevaart en micro- en nanotechnologie. Daarbij zal zij ook aandacht besteden aan de mogelijkheden om deze ontwikkelingen te gebruiken voor netwerken van complexe systemen (bv. robots) die al dan niet autonoom samenwerken.

Datum en tijd: 26 februari 2008, 16.15 uur

Spreker: prof.dr.ir. J.M.A. Scherpen, hoogleraar in de Discrete technologie en productie automatisering

Titel: Regelen met balans

Faculteit: wiskunde en Natuurwetenschappen

Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen