Somalië schreeuwt om hulp 19 februari 2008, Hargeisa - Khadra Abdullahi kende de geluiden die met haar vlucht gepaard gingen maar al te goed. Het begon met de oorverdovende klap van een explosie, het startsein voor geschreeuw en het gerammel van haar potten en pannen die ze automatisch in een zak begon te gooien.

In Somalië lijden al twee generaties kinderen onder oorlog, honger en ziektes. Foto: Unicef
In Somalië lijden al twee generaties kinderen onder oorlog, honger en ziektes. Foto: Unicef

"Mijn kinderen en ik moesten voor de vierde keer vluchten," vertelt ze. "Elke keer zijn we meer kwijtgeraakt." Tijdens die laatste vlucht, een paar maanden geleden, vreesde de 24-jarige moeder dat ze ook haar zoontje zou verliezen. Abdrashid van drie was al verzwakt door diarree, toen het gezin maandenlang op kleine beetjes voedsel moest zien te overleven. Het jongetje werd in Noord-Somalië in een door Unicef gesteund ziekenhuis opgenomen. Daar komt hij langzaam op krachten, hoewel de artsen bang zijn dat hij een volgende vluchtactie van het gezin niet zal overleven.

Hulp van levensbelang
Somalië gaat al zeventien jaar lang gebukt onder een conflict, maar Unicef vreest dat 2008 het slechtste jaar ooit voor de vier miljoen kinderen in dit land zal blijken te zijn. Het aantal ondervoede kinderen is alarmerend hoog en neemt alleen maar toe. De graanoogst brengt minder op dan verwacht en hulp van buitenaf is van levensbelang, anders zullen veel kinderen van de honger omkomen.

Dokter Ahmed onderzoekt de driejarige Abdrashid. Foto: Unicef Somalië
Dokter Ahmed onderzoekt de driejarige Abdrashid. Foto: Unicef Somalië

Unicef beschouwt de crisis in Somalië als een stille ramp. Dokter Hodan Ahmed is werkzaam voor Unicef en zegt: "We hopen vurig dat de kinderen in Somalië niet door de rest van de wereld worden vergeten." Ze loopt in het ziekenhuis waar ook Abdrashid is opgenomen van bed naar bed om zieke en ondervoede kinderen te onderzoeken. Als de gewenste medicijnen er niet zijn, moet ze creatief zijn en alternatieve behandelingen verzinnen.

Nog geen cent binnen
In 2007 zijn donateurs gul geweest, maar er is nog geen cent binnen voor de hulp die in 2008 moet worden verleend. Unicef heeft hiervoor 48 miljoen dollar nodig (bijna 3,3 miljoen euro). Hulpprogramma's gaan desondanks door, hoewel minstens de helft van de 110 programma's die voedselhulp bieden aan ondervoede kinderen eind maart zullen worden gestopt als er geen geld binnenkomt.