Gemeente Nijmegen

Ambities voor kunstopdrachtenbeleid 2008-2010 vastgesteld

19/02/2008

Een kunstwerk met overdonderende impact in Nijmegen-Noord, tijdelijke kunstprojecten in de omgeving van Museum Het Valkhof of bij de dijkteruglegging bij Lent, een beeldentuin in de Kanaalzone of Park-West. Deze en andere potentiële gemeentelijke kunstopdrachten zijn vandaag vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders.

De projecten zijn opgenomen in de notitie `INbeelden'. In deze notitie wordt het kunstopdrachtenbeleid voor de periode 2008-2010 uiteengezet. Als de gemeenteraad akkoord gaat bestaat het kunstopdrachtenbeleid van de gemeente de komende jaren uit twee sporen: het realiseren van markante, spraakmakende kunstwerken en het ondersteunen van particuliere initiatieven. Vanuit deze visie zullen een aantal kunstprojecten worden ontwikkeld. De locaties van deze projecten sluiten aan op belangrijke ruimtelijke ontwikkelingen in de stad.

De potentiële projecten en locaties zijn: - Een spraakmakend kunstwerk dat als `ankerpunt' in het stadsbeeld van Nijmegen-Noord fungeert. Mogelijke locaties: de toekomstige `knoop' Lent en omgeving van het voormalige Philipsgebouw aan de Prins Mauritssingel.

- Een beeldbepalend kunstwerk aan het Stadsbrugtracé. Mogelijke locatie: de toekomstige rotonde aan de Neerbosscheweg.

- Tijdelijke projecten. Mogelijke locaties: omgeving Museum Het Valkhof en de zone van de dijkteruglegging bij Lent.

- Een beeldentuin. Mogelijke locaties: Kanaalzone en Park West.

- Ondersteuning van jaarlijks vier particuliere initiatieven met maximaal 5000 euro per project.

Het gemeentelijke kunstopdrachtenbeleid is gebaseerd op de landelijke Percentageregeling Beeldende Kunst. Die voorziet erin dat bij grote bouw- en infrastructurele projecten 1% van de investeringssom wordt gereserveerd voor de toepassing van kunst.