Senternovem


19-02-2008 | Financiële instrumenten voor gemeenten: stimulans voor duurzaamheid

"Particuliere opdrachtgevers zijn alleen met geld te prikkelen om duurzaam te bouwen." Hoewel velen hier genuanceerder over denken, zijn gemeenten wel op zoek naar financiële instrumenten om deze doelgroep te stimuleren en te ondersteunen. SenterNovem heeft die instrumenten op een rijtje gezet.

Veel duurzame maatregelen, waaronder energiebesparing, zijn financieel rendabel. Sommige kosten niets, mits daar vanaf de eerste planvorming rekening mee wordt gehouden. Andere vergen een hogere investering, en leveren na een aantal jaren winst op. Er zijn meer argumenten om duurzaam te bouwen (denk aan de 5 G's: gemak, geluk, genot, gewin en gezondheid), maar een gemeente laat pas ècht zien dat zij het een belangrijk onderwerp vinden wanneer zij er ook geld voor over heeft als haar burgers zich er voor inzetten.

Dus dan toch maar een subsidiepotje? Nou, dat kan wel, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo is een revolverend fonds een instrument dat, mits juist aangepakt, de gemeente niet veel hoeft te kosten. Deze en andere mogelijkheden heeft SenterNovem nu op een rijtje gezet en gepresenteerd in een nieuw infoblad `Financiële instrumenten voor gemeenten: stimulans voor duurzaamheid'
Het infoblad beschrijft op hoofdlijnen de verschillende aspecten van financiële instrumenten, terwijl voor een zevental stimuleringsregelingen in factsheets de mogelijkheden, voor- en nadelen en aandachtspunten worden uiteengezet. Die instrumenten zijn: aangepaste grondprijs, subsidieregeling, revolverend fonds, differentiatie bouwleges, woonlastengarantie, waardering energieprestatie in OZB, waarborgsom- / statiegeldregeling. Ten slotte verwijzen de factsheets ook naar achterliggende bronnen en ervaringen.

Externe links

Naar het infoblad "Financiële instrumenten voor gemeenten: stimulans voor duurzaamheid"