Gemeente Alphen aan den Rijn

investeert dit jaar 2,7 miljoen euro extra in mensen

Gemeente investeert dit jaar 2,7 miljoen euro extra in mensen

Extra geld voor gezinscoaching, voorschoolse voorzieningen, de brede school, de Wmo, mantelzorgers, ouderen en de voorbereiding van de Stadspas. Maar ook het wegwerken van wachtlijsten in het maatschappelijk werk, intensiveren van de schuldhulpverlening en verbetering van de wijkaccommodaties. Dat zijn enkele van de projecten die in 2008 extra financiële middelen krijgen. Dit staat in het jaarplan 2008, een concretisering van het eerste jaar van het investeringsprogramma Investeren in mensen.

In 2007 stelde de gemeenteraad 10 miljoen euro extra beschikbaar voor jeugd, zorg en welzijn, zelfredzaamheid en de sociale samenhang tussen 2008-2011. Met dit bedrag wil de gemeente een krachtige sociale impuls geven die doorwerkt in de jaren daarna. Dit alles onder de noemer: Programma Investeren in Mensen, kortweg PIM. In het eerste jaarplan staan intensiveringen voor in totaal 2,7 miljoen euro.

Extra geld
Verschillende bestaande projecten krijgen extra geld om meer te bereiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de naschoolse activiteiten op de brede scholen, voor gezinscoaching en voor jeugd en veiligheid. Door het extra geld kan ook de voorbereiding starten van nieuwe projecten waaraan behoefte is maar waarvoor tot nog toe geen geld beschikbaar was. Denk aan de invoering van een stadspas, het ontwikkelen van een leerpark en de start van wijkgericht werken in Lage Zijde en Kerk en Zanen.

Tot slot is er geld voor projecten waarvan de voorbereiding was gestart, maar waarvoor nog onvoldoende geld beschikbaar was voor de verdere uitwerking en uitvoering. Het gaat dan bijvoorbeeld om de ondersteuning van mantelzorgers, het uitbreiden van het jongerenwerk en de intensivering van de schuldhulpverlening.

Naast de extra impuls voor nieuwe en andere projecten kijkt de gemeente ook naar de houdbaarheid van bestaande activiteiten. Wellicht zijn er projecten waaraan inmiddels minder behoefte is, of die minder effectief zijn. Uit de heroverweging blijkt of er blijvend geld beschikbaar is voor nieuwe projecten door oude projecten te beëindigen

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn