Gemeente Alphen aan den Rijn

gaat meer mensen de langdurigheidstoeslag geven

De gemeente gaat meer mensen de langdurigheidstoeslag geven

De langdurigheidstoeslag is een toeslag die burgers die 5 jaar of langer op bijstandsniveau leven elk jaar een extraatje geeft. Dit is een aantal jaar geleden ontworpen omdat het steeds moeilijker wordt te sparen voor onverwachte uitgaven, als je op bijstandsniveau leeft. De regeling is altijd vrij ingewikkeld geweest en het was soms lastig uit te leggen waarom de één wel recht had op dit extraatje en de ander niet. De landelijke overheid heeft de gemeente daarom meer ruimte gegeven om de doelgroep voor de langdurigheidstoeslag uit te breiden.

De Gemeente Alphen aan den Rijn heeft deze gelegenheid met beide handen aangegrepen, met als resultaat dat voortaan meer mensen in Alphen recht hebben op dit extraatje. Mensen die aan alle voorwaarden voldoen, maar af en toe inkomsten hebben gehad en daardoor buiten de boot zouden vallen, kunnen voortaan wel een aanvraag langdurigheidstoeslag indienen. Ze mogen per jaar maximaal 1086 hebben verdiend (normbedrag van 2008). Daarnaast kunnen burgers die aanvullende bijstand krijgen op een deeltijdbaan, maar door arbeidsongeschiktheid waarschijnlijk nooit genoeg zullen verdienen om uit de bijstand te komen vanaf nu ook in aanmerking komen voor deze regeling. Door de uitbreiding van de doelgroep wordt de ongelijkheid met andere cliënten op hetzelfde inkomensniveau opgeheven.

Het college heeft de doelgroep per 1 januari 2006 gewijzigd en de afdeling Werk & Bijstand van de gemeente gaat actief cliënten benaderen, waarvan zij denkt dat deze nu wel recht hebben op de langdurigheidstoeslag. Als u dit leest en denkt dat u binnen de doelgroep valt, kunt u een aanvraagformulier aanvragen bij deze afdeling. Het telefoonnummer is 0900-481 11 11.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn