Gemeente Capelle a/d IJssel

Berichten uit het college

Datum: 19-02-08

Op dinsdag 19 februari 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Voorkomen en signaleren radicalisering in Capelle
Het college heeft de notitie Voorkomen en signaleren radicalisering in Capelle aan den IJssel vastgesteld. De notitie komt voort uit het landelijke Actieplan polarisatie en radicalisering 2007 - 2011. Daarin staat dat de aanpak hiervan een lokale zaak is. In de Capelse notitie staat dat in Capelle aan den IJssel geen signalen bekend zijn van radicalisering van (groepen) jongeren. Wel wordt preventief een actieplan gemaakt met een draaiboek voor het geval deze toch komen. Het college heeft ook ingestemd om een subsidie aan te vragen bij het rijk voor de uitvoering van haar lokale actieplan.

Professionalisering Toezicht
Het college heeft ingestemd met het uitbreiden van de bevoegdheden voor de Capelse toezichthouders. Om de toezichthouders de mogelijkheid te bieden de aanpak en opvolging van strafbare feiten beter op te pakken, bijvoorbeeld door het uitschrijven van bekeuringen, moeten zij als Buitengewoon Opsporingsambtenaar in dienst zijn van de gemeente. Hiervoor zal een geleidelijke overgang van een organisatie met re-integratiebanen naar meer repressief gemeentelijke toezicht noodzakelijk zijn. De Buitengewoon Opsporingsambtenaren moeten vooral ingezet gaan worden op de top 5 van ergernissen, waaronder handhaven van het hondenpoepbeleid, jeugdoverlast en parkeeroverlast. Om de overgang naar de nieuwe vorm van toezicht zo goed mogelijk te laten verlopen, is besloten de pilot met jongerentoezicht pas te starten als het nieuwe toezicht is gerealiseerd.

Verzoek restauratiesubsidie Beijerinckgemaal
De Stichting tot behoud van het Jan Anne Beijerinckgemaal heeft het college verzocht om een bijdrage in de restauratiekosten van dit gemaal. Het college besloot in principe dit verzoek te honoreren en een garantie te geven voor een bedrag van maximaal E50.000,-, afhankelijk van het aanbestedingsresultaat. Alvorens definitief te besluiten wordt het advies van de commissie Dienstverlening gevraagd.

Programma Integrale Veiligheid 2007 - 2010
Het college heeft het conceptraadsvoorstel en -raadsbesluit over het Programma Integrale Veiligheid 2007 - 2010 vastgesteld. Hierin staan het kader en doelstellingen voor de projecten op het gebied van Jeugd & veiligheid en Veiligheid & leefbaarheid. Hiermee stemt het college in met een lichte programmastructuur, waarvoor een programmamanager wordt aangesteld.

Kookworkshops Sibeliusweg
In een woning aan de Sibeliusweg worden kookworkshops gegeven. Het college heeft bepaald dat dit is strijd is met het geldende bestemmingsplan 's-Gravenland 2001. De woning is niet aangeduid als een werkwoning. De bewoners van dit pand worden in de gelegenheid gesteld om vrijstelling te vragen van het bestemmingsplan.

Uitwerking motie en amendement tijdelijke ijsbaan
Het college heeft de notitie 'uitwerking amendement en motie tijdelijke ijsbaan' vastgesteld. Aanleiding hiervoor waren een motie én een amendement over een tijdelijke ijsbaan, die de gemeenteraad vorig jaar op 12 november heeft aangenomen. Hierin vraagt de raad om betrokken te worden bij de voorbereiding van de aanbesteding van deze baan. In de notitie 'uitwerking amendement en motie tijdelijke ijsbaan' wordt aangegeven op welke wijzen dat kan.

Fascinatio fase 4 - onderhandelingen bouwrijpmaken Het college heeft kennis genomen van het onderhandelingsresultaat voor het bouwrijpmaken van fase 4a en 4b in Fascinatio voor een bedrag van E 1.584.000,- inclusief een bedrag voor het versneld bouwrijpmaken van E 225.100,-. Verder heeft het college besloten de opdracht voor het bouwrijpmaken van de fasen 4a en 4b in Fascinatio te gunnen aan de combinatie Boskalis Infra/Cofra/Van Delft Infra.

Principeverzoek realisatie opbouw op 's-Gravenpark 24 Het college heeft er mee ingestemd om in principe medewerking te verlenen aan het starten van een vrijstellingsprocedure van het bestemmingsplan 's-Gavenweg-West. Dit ten behoeve van de realisatie van een opbouw op de bestaande aanbouw bij de woning 's-Gravenpark 24.

Benoeming buitengewoon ambtenaar burgelijkestand
Het college heeft de heer A. Weggeman, met ingang van de datum waarop hij wordt beëdigd, tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand benoemd voor de periode dat hij raadslid is.

Recht van opstal nabij Picassopassage 18
Het college besloot aan Stichting Pensioenfonds TDV een recht van opstal te verlenen. Dit werd verleend op een perceelsgedeelte grond ter grootte van 30m2 ten behoeve van winkeluitbreiding nabij Picassopassage 18 (Lidl).

Toetsingskader rechtmatigheid
Het college heeft het toetsingskader voor de verordeningen naar recht, hoogte en duur vastgesteld. In 2005 heeft de raad een normenkader ten aanzien van accountantcontrole vastgesteld. Een jaar later zijn door het rijk nadere regels opgesteld. Voor de gemeente betekent dat haar toetsingskader moet voldoen aan Europese en nationale wet- en regelgeving.

Leaseovereenkomst Océ Nederland
Het college heeft besloten om de levering van centrale printer/copier en grootformaat apparatuur met bijbehorende programmatuur te gunnen aan Océ Nederland BV. Dit onder de opschortende voorwaarde dat er binnen een periode van 15 dagen geen rechtsmiddelen tegen de gunningbeslissing wordt ingesteld.


---