Ingezonden persbericht


Amsterdam, 20 februari 2008

Johan Heesters vertelt in Theater Instituut over zijn theatercarrière in Nederland

Woensdagavond 20 februari jl. was Johan Heesters te gast bij Theater Instituut Nederland (TIN) in Amsterdam. Theaterhistoricus en journalist Henk van Gelder sprak daar in aanwezigheid van een klein publiek van genodigden met de 104-jarige theaterlegende over zijn carrière in Nederland. De registratie van dit gesprek - theatergeschiedenis uit de eerste hand - krijgt een plek in de collectie van het TIN en komt binnenkort ter beschikking voor het publiek via de mediatheek.

Heesters vertelde tijdens het twee uur durende interview dat zijn liefde voor theater was ontstaan nadat hij samen met zijn vader in Amsterdam de Gijsbreght van Aemstel had gezien. Heesters wist nog feilloos het gedicht 't Zijn droeve tijden van de Vlaamse dichter Gentil Antheunis voor te dragen waarmee hij in 1921 bij de Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel van Willem Royaards auditie deed. Tijdens het gesprek kwam ook Heesters' aandeel in de Nederlandse filmgeschiedenis aan de orde, zoals zijn rol in de klassieker Bleeke Bet (1934) met onder andere Fien de la Mar en in Cirque Hollandaise (1924). Een film die direct opnieuw moest worden opgenomen nadat de filmrollen waren verbrand en die daardoor nooit meer zo goed is geworden als de eerste opnamen, aldus Heesters. Van Gelder ging ook in op Heesters optreden in 1938 in de operette van Frits Hirsch waar hij speciaal voor naar Nederland was teruggekeerd. In Duitsland, waar hij toen al enkele jaren succesvol optrad, werd hem dit optreden voor een joodse producent door onder andere Goebbels ernstig kwalijk genomen. Het gesprek ging tot slot over het optreden van Heesters als Von Trapp in The Sound of Music in Nederland in 1964. Een rol die vanwege Heesters' optreden tijdens het nazi-regime in Duitsland hier ten lande tot zoveel commotie leidde dat er slecht twee maanden gespeeld werd in plaats van het voorziene hele jaar. Heesters noemde zijn casting in die rol een inschattingsfout van hem en de producenten. Niemand had deze commotie zien aankomen omdat hij in 1960 zonder enige ophef en zelfs met veel succes tijdens het Holland Festival in Der Bettelstudent van de Nederlandse Opera Stichting ook al in Nederland had opgetreden.

Aan het einde van de avond ontving Johan Heesters van Ronny Temme van het Filmmuseum het eerste exemplaar van de dvd De vier Mullers uit 1935 en de al eerder op dvd uitgebrachte Bleeke Bet. Van het Theater Instituut Nederland ontving hij een cd box uit de collectie met historische opnames van vooroorlogse (cabaret)liederen en revueopnamen.

-----------------------
Persbericht

medewerker pr en marketing
T 020 551 33 60

Theater Instituut Nederland
Postbus 19304
1000 GH Amsterdam
T 020 551 33 00
F 020 551 33 03
I www.tin.nl


---- --