Ingezonden persbericht


persbericht - persbericht - persbericht - persbericht - persbericht

Amsterdam, 19 februari 2008

Amsta en GGZ Buitenamstel bundelen krachten
Opvang Korsakov-patiënten in Amsterdam verbeterd

Het aantal mensen met Korsakov in Amsterdam neemt toe. Ze worden jonger en het ziektebeeld is vaak ernstiger. Ook wordt het aantal vrouwen met Korsakov steeds groter. Dat blijkt uit de registratie van Korsakov-patiënten door Amsta en GGZ Buitenamstel. Beide instellingen tekenen op 20 februari een samenwerkingsovereenkomst om de zorg aan deze groep patiënten te verbeteren. Zij voldoen hiermee aan de behoefte aan een stedelijke voorziening voor de opvang van Amsterdammers met Korsakov.

In Amsterdam krijgen naar schatting zo'n vierhonderd mensen met Korsakov geen passende zorg. Een deel van hen woont thuis, anderen zwerven of verblijven met lichamelijke klachten in algemene ziekenhuizen. Bij De Poort, een verpleeghuis van Amsta met een speciale afdeling voor Korsakov-patiënten, is het aantal opnameplaatsen de afgelopen tien jaar verdrievoudigd. De behandelaars zien steeds jongere patiënten op de afdeling en de complexiteit van het ziektebeeld neemt toe: 70% van cliënten heeft naast Korsakov één of meerdere psychiatrische stoornissen.

Bundeling van expertise
GGZ Buitenamstel en Amsta bundelen hun expertise om de hulp aan Korsakov-patiënten te verbeteren. Door de samenwerking krijgen mensen sneller de juiste zorg op maat. GGZ Buitenamstel verzorgt het traject van diagnosestelling. Opname en behandeling van patiënten vindt plaats in verpleeghuizen van Amsta, waaronder De Poort. In tegenstelling tot enkele jaren geleden is er veel meer mogelijk; het aanbod van behandelmogelijkheden en woonvormen binnen De Poort flink uitgebreid. Vooral de jongere patiënten kunnen hiermee vooruitgang boeken.



Ingezonden persbericht