PvdA Europees parlement


Europese sociaal-democraten ambitieus

20 februari 2008

In het Europese Parlement roept de sociaal-democratische fractie PES op tot meer ambitie als het gaat om het realiseren van een Europees sociaal en economisch beleid. Dinsdag 19 februari is in het Europees Parlement gesproken over hoe de Europese Unie meer werkgelegenheid kan garanderen en toch de concurrentie met de rest van de wereld kan verhogen, de zogenaamde strategie van Lissabon.

De sociaal-democraten roepen de 27 lidstaten op de strategie bij te stellen. "Groeiende armoede in Europa, de klimaatverandering en beter onderwijs en wetenschappelijk onderzoek moeten nadrukkelijker in het beleid aan bod komen" zo vindt Ieke van den Burg, PvdA-europarlementariër.

Over minder dan een maand zitten de Europese regeringsleiders bij elkaar om over dit beleid nieuwe afspraken te maken, tijdens de Europese Top op 13 maart a.s. in Brussel.

"De kredietcrisis geeft de Europese economie een flinke knauw", volgens Ieke van den Burg," De groeicijfers moeten naar beneden worden bijgesteld. We moeten de financiële markten weer in de grip krijgen en zorgen dat ze productieve investeringen gaan leveren voor onze bedrijven. Investeringen in nieuwe duurzame technologie en in adequate publieke dienstverlening." De sociaal-democraten in het Europese Parlement vragen ambitieuze wijzigingen : betere coördinatie van het economische en financiële beleid, meer geld voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en oog voor de ecologische ontwikkelingen en nieuwe technologieën.

Voor de Europese sociaal-democraten is de samenhang van economische, sociale en duurzame aspecten in dit beleid van essentieel belang: "De strategie moet het welzijn van mensen voorop stellen. We moeten niet alleen op zoek gaan naar meer banen maar ook naar betere banen", volgens Van den Burg, "Alleen dan wordt Europa de beste plaats om te wonen en te werken".