De Nederlandse Bank


Advies MOB Overstapservice

Nieuwsbericht

Details nieuwsbericht
Datum 20 februari 2008

Op 6 februari heeft het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer haar unanieme advies uitgebracht over het functioneren van de Overstapservice aan minister Bos. Het MOB spreekt op basis van een rapport van het bureeau SEO haar tevredenheid uit over deze voorziening.

De faciliteit bestaat sinds 2004 en verlaagt drempels om in het betalingsverkeer gemakkelijker te kunnen wisselen van bank. Vorig jaar hebben circa 85.000 rekeninghouders gebruik gemaakt van deze gratis voorziening van de nederlandse banken (betreft circa 0,4% van alle betaalrekeningen). De voorziening is een wezenlijk middel om de marktwerking in het betalingsverkeer te garanderen.

In het advies is voorts de richting aangegeven hoe de Overstapservice kan worden gewijzgd om ook in SEPA te kunnen blijven voortbestaan. Voorgesteld is aan de minister om in de Europese context een fundamenteel onderzoek te doen naar de mogelijkheden om te komen tot een nieuwe nummerrekeningstructuur in Europa. Dit om ook een complexe zaak als Europese nummerportabiliteit in de toekomst mogelijk te maken. De minister heeft op 18 februari het rapport Dremlvrees? met een begeleidende brief naar de Tweede Kamer gezonden waarmee het tevens openbaar is.