Gemeente Echt-Susteren


Arbeidsmakelaar boekt succes

Foto BKD bij arbeidsmakelaar.JPG Het `project arbeidsmakelaar' dat begin vorig jaar door de gemeente Echt-Susteren is opgestart, heeft een positieve bijdrage geleverd aan het terugdringen van het aantal uitkeringsgerechtigden. Dat laat de arbeidsmakelaar, Bert Wassenberg, weten in de evaluatie die hij afgelopen maand heeft aangeboden aan het college van B&W. De arbeidsmakelaar heeft tot taak het bedrijfsleven te informeren over alle regelingen en instrumenten die de gemeente beschikbaar heeft om de begeleiding van mensen naar de arbeidsmarkt te faciliteren. Daarnaast probeert hij goed zicht te krijgen op de wensen, ideeën, behoeften en vacatures van werkgevers waardoor de match tussen vraag en aanbod zo goed mogelijk gemaakt kan worden.

Sinds 1 januari 2004 is de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de nieuwe bijstandswet Wet Werk en Bijstand (WWB) bij de gemeenten komen te liggen. Gemeenten hebben nu een budget voor de verlening van bijstand en een flexibel en een vrij te besteden budget om uitkeringsgerechtigden te begeleiden naar een baan. Maar bijstandsuitkeringen kunnen niet langer bij het Rijk worden gedeclareerd. Daarom heeft de gemeente er financieel belang bij zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen. In de wet is ook vastgelegd dat alle bijstandsgerechtigden een algemene plicht hebben om werk te aanvaarden.

Zware verantwoordelijkheid

Deze wet betekent een zware verantwoordelijkheid voor gemeenten. Het accent ligt niet langer op de uitkering, maar op werk. Het gaat erom dat mensen in de uitkering zo snel mogelijk gekoppeld worden aan een baan en - nog belangrijker - die baan houden. Om nog beter om te kunnen gaan met deze verantwoordelijkheid en in te spelen op de situatie van de lokale/regionale arbeidsmarkt is het project arbeidsmakelaar in het leven geroepen. In het project slaan de afdelingen Sociale en maatschappelijke voorzieningen en Economische zaken de handen ineen om vraag en aanbod optimaal op elkaar af te stemmen.

Smeerolie

Wat precies het aandeel van het project arbeidsmakelaar in het terugdringen van het aantal bijstandcliënten is geweest, kan Bert Wassenberg niet zeggen. "In december 2006 waren er in totaal 445 bijstandgerechtigden en een jaar later 410", aldus Bert Wassenberg. "Daarmee is de doelstelling om het jaar 2007 met 30 uitkeringen minder af te sluiten, ruimschoots gehaald. Na verwerking van alle mutaties is dit cijfer in begin januari 2008 zelfs op 400 uitgekomen. Dat is het gevolg van een samenspel van vele interne en externe partijen binnen de arbeidsmarktketen. Maar mijn bemoeienissen hebben hier en daar zeker als smeerolie gewerkt in het belang van werkgevers en potentiële werknemers."

Bert Wassenberg heeft zijn eerste jaar als arbeidsmakelaar ingevuld met het verkennen van de arbeidsmarkt, een netwerk op te bouwen en contacten te onderhouden met onder andere re-integratiebureaus. "Dat wil zeggen dat ik vooral inzet op een intensievere en pragmatische wijze van samenwerking tussen de véle partijen die op dit terrein actief zijn. En het mooiste is natuurlijk als je iemand concreet aan een leuke baan kunt helpen en een werkgever een gemotiveerde kracht voor zijn vacature kunt bieden."

Contact
Wilt u contact leggen met de arbeidsmakelaar dan kunt u bellen met de gemeente 0475 - 478 478 of via zijn mobiele nummer 06 - 23 74 74 39. Mailen kan ook: b.wassenberg@echt-susteren.nl