Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 20 februari 2008

Startsein ontwikkelen cultuurnota 2009 - 2014

Het college van B&W heeft dinsdag 19 februari ingestemd met de Startnotitie Cultuurnota 2009 - 2014. Alkmaar heeft de ambitie om de goede positie op cultuurgebied te behouden en te versterken, voor jong en oud. Het gemeentebestuur wil met de Cultuurnota 2009 - 2014 de komende jaren richting geven aan doorgroei van goedlopende activiteiten en bijdragen aan versterking van de culturele infrastructuur. Alkmaar neemt in deze de reikwijdte van de functie als centrumgemeente breed.

Wethouder Meijer, Cultuur: 'Cultuur in Alkmaar moet toegankelijk zijn voor iedereen. De nieuwe Cultuurnota moet bestuurlijk richting geven aan de continuïteit van goed lopende activiteiten en zorgen voor krachtige nieuwe impulsen. Provadja bijvoorbeeld zou van B-podium naar A-podium kunnen groeien door een tweede filmzaal. Zo versterk je het actuele filmaanbod in Alkmaar.'

Het huidige cultuurbeleid is geëvalueerd en de resultaten daarvan zijn voorgelegd aan de raad. Het merendeel van de 64 beleidsvoornemens is gerealiseerd. Het culturele klimaat is verbeterd, vooral door het projectenbeleid, in vier jaar zijn 120 project uitgevoerd. De raad heeft aangegeven belang te hechten aan onder andere verbeteren van toegankelijkheid, stimuleren van de bezoekersaantallen en laagdrempeligheid .

Als we het over kunst en cultuur hebben, verstaan we daaronder alle uitingen en bronnen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving, podiumkunsten, literatuur, audiovisuele kunst, architectuur en het culturele erfgoed.

Voor de periode 2009 - 2014 komt de nadruk in het gemeentelijke cultuurbeleid enerzijds te liggen op versterking van de materiele culturele infrastructuur, door de (her-)bouw van nieuwe hedendaagse accommodaties voor culturele voorzieningen. Anderzijds door verbetering van de mogelijkheden voor de inwoners van Alkmaar om samen actief deel te nemen aan een verscheidenheid van culturele activiteiten. De gemeente wil de komende jaren een sterke nadruk leggen op de toegankelijkheid van de instellingen. Op dit moment maken veel mensen gebruik van het aanbod. Nog meer mensen de weg naar culturele activiteiten laten vinden, dat zal de inzet zijn.

Belangrijke ontwikkelingen daarbij zijn lopende onderzoeken naar de haalbaarheid van een Centrum voor Woord Beeld en Geluid, toekomst theater De Vest, een nieuw poppodium. Ook de toekomst van KunstEyssen, Kunstuitleen en andere instellingen wordt onderzocht.

Planning

De startnotitie schetst de uitgangspunten en het proces om tot de nieuwe cultuurnota te komen in een interactief proces met organisaties uit het veld, op weg naar breed gedragen cultuurbeleid voor de periode 2009 - 2014. De cultuurnota is gepland voor dit najaar.