Gerechtelijke organisatie

Voorzieningenrechter stelt Districhip B.V. in het gelijk

Arnhem, 20 februari 2008 â De rechtbank Arnhem heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding tussen Stichting Aanbestedingen MKB en Districhip B.V. De voorzieningenrechter beslist dat Districhip B.V. de eisen die zij heeft gesteld aan de aanbesteding van de invoering van de OV-chipkaart mag stellen.

Districhip bereidt ten behoeve van de gezamenlijke vervoerbedrijven de invoering van de OV-chipkaart voor. De OV-chipkaart is een digitale kaart die de strippenkaart zal vervangen en die in vrijwel al het openbaar vervoer gebruikt kan worden. Districhip is onlangs de aanbesteding gestart voor de distributie van de OV-chipkaart. Het gaat om een Europese niet-openbare aanbesteding, ook wel een aanbesteding met selectie vooraf genoemd. Districhip heeft een aantal voorwaarden gesteld voor deelname aan de aanbesteding, waaronder de eis dat de inschrijver de afgelopen drie jaar een minimale jaarlijkse omzet heeft gehad van ⬠10 miljoen en dat de inschrijver in staat moet zijn een landelijke dekking van minimaal 700 distributiepunten te bieden.

De stichting aanbestedingen MKB behartigt de belangen van het midden- en kleinbedrijf bij aanbestedingen. De stichting aanbestedingen MKB vindt dat met deze eisen het MKB wordt gediscrimineerd, omdat alleen grote ondernemingen daaraan kunnen voldoen.

De voorzieningenrechter heeft beslist dat Districhip de eisen omtrent omzet en minimale hoeveelheid distributiepunten mag stellen. Het gaat om een grootschalig geavanceerd project dat complexer is dan de distributie van de strippenkaart. Het is daarom niet onbegrijpelijk dat Districhip deze eisen heeft gesteld. Een onvolkomenheid in de procedure is wel geweest dat Districhip aanvankelijk inschrijving met een onderaannemer had uitgesloten, maar dat verbod later heeft laten vallen. Deze onvolkomenheid is niet zo zwaarwegend dat de gehele aanbesteding over gedaan moet worden, zo heeft de voorzieningenrechter beslist.

LJ Nummer

BC4705

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 20 februari 2008 Naar boven