NIVON

Nivon Nieuws
Bericht 1 van 7

Anders

Nivon kiest voor Vrije Tijd met Meerwaarde

door Bart Brinkman

18-2-2008

Tijdens de extra Nivonraad van 16 februari is met een ruime meerderheid gekozen voor een nieuwe toekomst van het Nivon, volgens het model Vrije Tijd Plus. Dit is conform het advies van Movisie, een adviesbureau voor vrijwilligersorganisaties, en de nadere uitwerking van het bestuur. Het model geeft een nadere invulling aan het meerjarenbeleidsplan dat al eerder is aangenomen.

Vrije Tijd Plus houdt in dat het Nivon een naar buiten gerichte organisatie wil zijn, die Vrije Tijd met Meerwaarde wil aanbieden. De meerwaarde zit in een goede mix van Ontspannen, Ontmoeten, Ontdekken en Ontplooien met Oog voor de Omgeving. Daarnaast krijgen alle groepen binnen het Nivon de opdracht om activiteiten en producten minimaal kostendekkend te maken. Het bureau zal een meer sturende en controlerende rol krijgen.

Het Nivon kiest voor een kleiner en sterker aanbod, dat zich duidelijk kan onderscheiden van andere aanbieders. Om dit mogelijk te maken zullen waarschijnlijk enkele accommodaties verkocht worden, zodat de financiële armslag onstaat om te investeren. Een expertisegroep zal adviseren over zowel de keuze tot verkoop en de beëindiging van activiteiten als over verdere investeringen.Het bestuur probeert zo spoedig mogelijk duidelijkheid te verschaffen aan de groepen binnen het Nivon over de verdere stappen.

Naast het model Vrije Tijd Plus konden de groepen kiezen voor "Open Podium" en "Nieuwe Volksontwikkeling". Het Open Podium staat voor een intern gerichte organisatie met activiteiten voor en door leden. De Nieuwe VolksOntwikkeling staat voor een organisatie die zich richt op de emancipatie van achterstandsgroepen. De keuze ging vooral tussen Open Podium en Vrije Tijd Plus.