Gemeente Lansingerland


Gemeente Lansingerland in teken van Wmo

Op 19 februari opende wethouder Naushad Boedhoe het Wmo-Loket in het SPiL Berkel en Rodenrijs. Het Wmo-Loket is één loket waar inwoners met al hun vragen over de Wmo terecht kunnen.

De gemeente Lansingerland stond geheel in het teken van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). De Wmo wil ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en mee kunnen doen in de samenleving. Hierin speelt de gemeente een grote rol. Maar van welke voorzieningen kan men dan allemaal gebruik maken? Wat is er allemaal op het gebied van de Wmo in Lansingerland? Om antwoord te geven op deze vraag stonden gisteren drie thema's op het programma, namelijk de Wmo-Tour, de opening van het Wmo-Loket en de Wmo-Markt.

Wmo-Tour
Zorgaanbieders en medewerkers van de gemeente namen 's middags deel aan de Wmo-tour. Hierbij gaven zorgaanbieders elkaar een kijkje in de keuken om zo wederzijds begrip en inzicht in elkaars werk te krijgen. Tijdens de Wmo-Tour werden drie zorgaanbieders binnen Lansingerland bezocht, die diensten leveren voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten (Poortwerk in Berkel en Rodenrijs), voor jeugd (Jongerencentrum The Point in Bergschenhoek) en voor wonen, welzijn en zorg voor senioren (de Naeldhorst in Berkel en Rodenrijs).

Wmo-Loket
De opening van het Wmo-Loket vond plaats in de SPiL in Berkel en Rodenrijs door wethouder Naushad Boedhoe. Het Wmo-Loket is één loket waar inwoners met al hun vragen over de Wmo terecht kunnen. Als symbolische opening van het loket overhandigde wethouder Boedhoe een vergrootte versie van de nieuwe Wmo-brochure aan mevrouw Buijs, voorzitter van de Wmo-Raad. Deze nieuwe brochure biedt een handig overzicht van alle Wmo- voorzieningen binnen Lansingerland en is vanaf vandaag verkrijgbaar op alle SPiLlen.

Wmo-Markt
's Middags en 's avonds vond de eerste Wmo-Markt in Lansingerland plaats. Ruim twintig organisaties waren aanwezig en toonden een zeer breed aanbod van Wmo-voorzieningen. De belangstelling voor de markt was groot. Veel bezoekers gaven aan dat zij de Wmo-markt een goed initiatief vonden. Ook de mogelijkheid om de mens achter de organisaties te leren kennen werd positief bevonden.

Gemeente Lansingerland vindt het belangrijk dat inwoners zo laagdrempelig mogelijk gebruik kunnen maken van die voorzieningen van de Wmo waar ze recht op hebben. Transparantie van het zorgaanbod is daarvoor een vereiste, zowel voor de inwoners die de voorzieningen nodig hebben als ook voor zorgverleners onderling. Gemeente Lansingerland wil dit bewerkstelligen door het geven van informatie en advies aan inwoners, die met de Wmo in aanraking komen. In maart en april wordt de Wmo-markt in respectievelijk Bleiswijk en Bergschenhoek georganiseerd. Meer informatie over tijden en locaties volgt.

Wethouder Naushad Boedhoe overhandigt mevrouw Cheryta Buijs (voorzitter Wmo-Raad) de nieuwe Wmo-brochure

Wmo markt

Wmo markt