Gemeente Bernheze


Flexibel inzetbaar snelheidsinformatiedisplay

snelheidsinformatiedisplay

De gemeente Bernheze beschikt sinds half februari 2008 over een mobiel snelheidsinformatiedisplay, dat steeds tijdelijk wordt ingezet op verschillende locaties langs de weg. Het apparaat geeft de actuele snelheid van het autoverkeer weer. Hierbij is ook een blij of droevig gezichtje te zien, om aan te geven of een automobilist zich wel of niet aan de maximum toegestane snelheid houdt.

Ervaringen met het apparaat leren dat de alertheid op de gereden snelheid vaak toeneemt. Het doel van het apparaat is niet om snelheidsovertredingen te bekeuren, maar om het rijgedrag van automobilisten positief te beïnvloeden.

Uit onderzoek van de provincie Noord-Brabant blijkt dat een snelheidsinformatiedisplay het meeste effect heeft op plaatsen waar een snelheidsverandering wordt verwacht, bijvoorbeeld bij het naderen van een bebouwde kom. Ook kan het display gebruikt worden op lange stukken rechte weg waar de snelheid van het verkeer mogelijk hoger ligt dan gewenst.

De gemeente Bernheze zal het apparaat de komende tijd proefsgewijs gaan inzetten om te ondervinden wat goede locaties zijn. Het apparaat staat momenteel op de Brouwersstraat in Heeswijk-Dinther.