Partij van de Arbeid

'Onethische medische testen bestraffen'

20-02-2008 02:23

PvdA-europarlementariër Dorette Corbey vindt dat farmaceutische bedrijven die onethische tests verrichten met geneesmiddelen in arme landen, moeten worden bestraft. Ze vindt dat dergelijke medicijnen van de markt gehaald moeten worden.

Vandaag ontvangt Corbey twee rapporten over onethisch geneesmiddelenonderzoek in lage en middellage lonenlanden. De rapporten van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en Wemos, een organisatie voor internationale gezondheidsvraagstukken, stellen dat de rechten van proefpersonen bij onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen worden geschonden.

Verder stelt SOMO dat Europese autoriteiten de verplaatsing van onethische testen naar landen buiten West-Europa stimuleren. Ze doen dit door testen te eisen die de ethische beoordelingscommissies in West-Europa niet langer accepteren. Als gevolg daarvan worden controversiële testen uitgevoerd in ontwikkelingslanden waar medisch-ethische toetsingscommissies slecht zijn uitgerust om de enorme toename van het aantal klinische testen te kunnen bolwerken, aldus SOMO.

Volgens Corbey moet er voor elk klinisch onderzoek een onafhankelijke toezichthouder komen. Alleen zo kun je vaststellen of ethische richtlijnen worden nageleefd. Corbey wil dat farmaceutische bedrijven worden gedwongen tot een grotere openheid over de ethische aspecten van hun onderzoek en zoekt in Europa politieke steun voor strengere regels voor geneesmiddelenonderzoek.

Corbey pleit er voor dat gezondheidsinspecties vaker controleren of studies op ethische wijze worden uitgevoerd. Bij ernstige overtreding van de regels moet een middel van de markt worden gehaald.