Provincie Flevoland



Provinciale Staten op bezoek bij de Doema van Dmitrov

De Flevolandse Commissaris van de Koningin, de heer Michel Jager, en het hoofd van het Russische bestuursdistrict Dmitrov, de heer Valery Gavrilov, hebben 20 februari een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend voor 2008-2011. Een delegatie van leden van Provinciale Staten is naar Dmitrov afgereisd om de nieuwe overeenkomst te bekrachtigen en een indruk te krijgen van de vele projecten en activiteiten die zijn voortgekomen uit de samenwerking met Dmitrov. Flevoland heeft al ruim 15 jaar een vriendschapsrelatie met de Russische regio Dmitrov. De samenwerking heeft inmiddels geleid tot een groot aantal succesvolle projecten op allerlei gebied.

Voor de komende vier jaar zal de nadruk liggen op het thema jongeren. De samenwerking tussen Flevoland en Dmitrov richt zich op economische samenwerking, zorg, cultuur en onderwijs, communicatie en media, volkshuisvesting en ruimtelijke ordening en bestuurlijke samenwerking. Naast de lopende projecten is het de ambitie van beide partners om gedurende de looptijd van deze overeenkomst per cluster gezamenlijk twee of drie nieuwe projecten op te zetten.

Tijdens het bezoek hebben de statenleden ook met een aantal doemaleden ervaringen uitgewisseld over de werking van elkaars bestuurlijke systemen. Daarnaast is een groot aantal projecten bezocht die inmiddels door instellingen, bedrijven en andere organisaties samen met partners in Dmitrov zijn opgezet.

Zo zijn de statenleden op bezoek geweest bij School 6 die intensief samenwerkt met de middelbare school Het Baken uit Almere op het gebied van onderwijsvernieuwing. Ook hebben de statenleden zich laten informeren over het Eiland van Hoop, een jeugdrehabilitatieproject en brachten zij een bezoek aan een glastuinbouwproject.

Een van de nieuwe ideeën waar met Dmitrov over gesproken wordt, is om een `Tante Truus'-achtig project (een project waarbij in Almere een horeca-gelegenheid onder professionele begeleiding wordt gerund door licht verstandelijk gehandicapten) op te zetten in Dmitrov. Vooralsnog lijkt daar in Rusland veel belangstelling voor te bestaan.